Ajankohtaista

Koronavirus

Keusote: Alue siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheessa

18.8.2021

Keusoten alue on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen.

Uudenmaan pandemiakoordinaatioryhmässä todettiin tiistaina 17.8., että suurin osa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kunnista on nyt leviämisvaiheessa.

Keusoten alueen ilmaantuvuus on nyt 181 / 100 000 / 14 vrk, joka on suurimpia koko koronaepidemian aikana. Tartunnanjäljitys on vaikeutunut. Keusotessa jäljitystä tehdään tällä hetkellä 1–6 vrk tuloksen koronapositiivisen näytteen valmistumisesta. Tartunnanjäljityksessä pyritään laittamaan etusijalle koulujen ja päiväkotien joukkoaltistumiset. HUSin erikoissairaanhoidon koronapotilaiden määrä on kasvanut, ja Keusoten perusterveydenhuollon kuormitus on lisääntynyt.

Noin neljäsosassa korontartuntoja tartunnanlähde on epäselvä. Tavallisimmat tartunnanlähteet ovat baarit, erilaiset tapahtumat, matkailu ja yksityiset tilaisuudet, joista tartunnat leviävät perhepiireihin.

Odotamme aluehallintoviraston päätöksiä mahdollisista toimenpiteistä kuluvan viikon aikana. Valtioneuvosto arvioi leviämisvaiheessa tarvittavat muutokset valtioneuvoston asetukseen ravitsemusliikkeiden toiminnasta.

Keusoten suositukset tilanteen pahenemisen estämiseksi

Keusote suosittelee vahvasti, että yksityistilaisuuksia pidettäisiin vain perhepiirissä tai muuten pienimuotoisesti, mahdollisimman väljissä tiloissa, tai mahdollisuuksien mukaan ulkona. Juhlissa on hyvä noudattaa turvavälejä, ja käyttää maskeja.

Keusote suosittelee edelleen vahvasti kahden rokoteannoksen ottamista, jotta rokotuskattavuus saataisiin riittävän korkeaksi, ja tämän myötä rajoituksia ja suosituksia voitaisiin päästä purkamaan. Kaksi rokoteannosta antaa erittäin hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan. Myös rokotetun on syytä edelleen noudattaa voimassa olevia suosituksia epidemian hillitsemiseksi.

Keusote seuraa tilanteen kehitystä, ja mahdollisista uusista rajoituksista viestintään erikseen.

 

Takaisin listaukseen