Ajankohtaista

Liikunta, Uimarannat, Ympäristökeskus

Keski-Uudenmaan uimavesien mikrobiologinen laatu pääsääntöisesti hyvä – sinilevää on havaittu Tiiran rannassa

15.7.2021

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus haki 7 – 8.7.2021 uimarantavesien seurantanäytteitä Järvenpään, Mäntsälän, Tuusulan ja Nurmijärven yleisiltä uimarannoilta. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli– bakteeri sekä suolistoperäiset enterokokit. Uimarantojen vesien mikrobiologinen laatu täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset. Bakteeripitoisuudet olivat hieman korkeampia kuin alkukesästä, mutta kuitenkin vielä matalia toimenpiderajoihin nähden.

Uimarantavesien lämpötilat vaihtelivat 25 °C molemmin puolin. Lämpimintä vesi oli Tuusulassa Urheilupuiston lammessa, jonka lämpötilaksi mitattiin 26,1 °C. Viileintä vesi oli puolestaan Mäntsälässä Mustijoen varrella sijaitsevalla Nummisten uimapaikalla, jossa lämpötila oli 23 °C.

Sinilevää havaittiin näytteenottohetkellä Tuusulan Rusutjärven uimarannalla. Sinilevien (syanobakteerien) määrää arvioidaan näytteenottohetkellä asteikolla 0 (ei havaittu), 1 (havaittu vähän), 2 (havaittu runsaasti) tai 3 (havaittu erittäin runsaasti). Rusutjärvellä oli sinilevää tämän asteikon mukaisesti 1 = vähän. Näytteenoton jälkeen sinilevää on havaittu myös Tervanokan rannalla Järvenpäässä sekä Valkjärven Tiiran rannassa Nurmijärvellä.

Uimavesinäytteet otettiin 7 – 8 .7. seuraavilta rannoilta:

Järvenpää: Tuusulanjärvi Tervanokan ja Vanhankylänniemen rannat

Tuusula: Häklin ja Urheilupuiston lammet, Jokelan pohjavesilampi, Keravanjoki Kellokosken joenranta ja Rusutjärvi Hiekkarannankujan ranta

Mäntsälä: Keravanjärvi Mäntsälän kunnan uimaranta ja Järvenpään seurakunnan ranta, Sahajärvi virkistysalueen ja Hautjärven rannat, Hunttijärvi Saaren ja Levannon rannat, Mustijoki Nummisten joenranta, Kilpijärvi Sälinkään ranta ja Isojärvi Onkimaan ranta

Nurmijärvi: Sääksjärvi Röykän ja Sääksin rannat, Valkjärvi Tiiran ja Lähtelän rannat, Herustenjärvi Herusen ranta ja Vaaksinjärvi Vaaksin ranta

Uimaveden laadusta tiedottaminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi löytyy uimarantojen PDF-muotoinen tulostaulukko, johon uimakauden aikana otettavien vesinäytteiden tulokset päivitetään. Näytetulokset löytyvät myös uimarantojen ilmoitustauluilta.

Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä (www.jarviwiki.fi), jonne jokainen voi merkitä myös omat sinilevähavaintonsa.

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Pia Gummerus puh. 040 314 4722, etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Takaisin listaukseen