Ajankohtaista

Kirjasto, Tapahtumat

Jymy-yllätys: Uuno Turhapuro on nurmijärveläinen!

28.4.2021

Kaikkien suomalaisten tuntema Uuno Turhapuro on kotoisin Nurmijärveltä. Tämän yllättävän uutisen paljastaa kirjailija ja toimittaja Tuomas Marjamäki, joka kertoo asiasta enemmän Nurmijärven kirjastojen virtuaalisella kirjailijavierailulla tiistaina 11.5. kello 16.

Tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan Nurmijärven kirjastojen YouTube-kanavalla.

Uuno Turhapuron ensimmäinen koulu on Metsäkylän koulu, joka selviää elokuvassa Häpy endkö vuodelta 1977. Uuno asui myös Klaukkalan Viertolantiellä vuonna 1984, jolloin hän oli lähdössä armeijan leipiin. Kyseessä oli ohjaaja ja käsikirjoittaja Ere Kokkosen kotitalo. Myös Tuurat asuivat lähistöllä myöhemmin elokuvassa Johtaja Uuno Turhapuro, pisnismies vuodelta 1998.

Uuno, jonka näyttelijä on Vesa-Matti Loiri, viettää tänä vuonna juhlavuottaan. Uuno nimittäin täyttää 50 vuotta. Ensiesiintyminen oli Spede Show’n sketsissä vuonna 1971.

Kirjailija Tuomas Marjamäki on tehnyt kymmenisen kirjaa, muun muassa Uunosta, Simo Salmisesta, Spede Pasasesta, Kummelista ja Mikko Alatalosta. Uusi kirja Uuno on numero yksi ilmestyy 7.9.2021, Speden kuoleman 20-vuotispäivänä.

Kirjailijavierailulla kuulemme kaiken Uunosta, Spede Pasasesta ja Simo Salmisesta. Siellä kerrotaan myös, kuinka Spede osallistui Uunon viimeisen kohtauksen kuvauksiin pilvenreunalta ja Vesku Loiri on ollut Uunoissa pari kertaa todellisessa vaarassa.

Nurmijärveläiselle Uuno Turhapurolle on sattunut yhtä jos toista, myös muistinmenetys. Tuomas Marjamäen kirjan kuvitusta.

 

Tuomas Marjamäki, kuva: Veikko Somerpuro.

 

Takaisin listaukseen