Ajankohtaista

Ympäristökeskus

Huolehdi ympäristön ilmanlaadusta pihojen kevätsiivousta tehdessä

7.4.2022

Keväisin lumien sulaessa pihoilta ja kulkuväyliltä paljastuvat edellisen syksyn lehdet sekä talvella levitetty hiekoitushiekka. Lisäksi kevääntulo saa ihmiset kunnostamaan innokkaasti pihojaan ja puutarhojaan sekä aloittamaan erilaisia rakennushankkeita. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus muistuttaa, että kevätsiivoukset ja -kunnostukset on tärkeää tehdä aiheuttamatta katupölyä ja ilmanlaatuhaittoja naapurustolle ja ympäristölle.

Ympäristökeskus saa keväisin lukuisia yhteydenottoja savuavista, haittaa aiheuttavista lehti- ja risukasoista sekä laittomasta rakennus- ja muun jätteen avopoltosta. Myös lehtipuhaltimien luvattomasta käytöstä hiekoitushiekan poistamiseen tulee runsaasti yhteydenottoja.

Ympäristökeskus muistuttaa, että asemakaava-alueilla ja muilla taajaan rakennetuilla alueilla risujen, lehtien ja kaikkien muidenkin jätteiden avopoltto on kokonaan kielletty. Lisäksi ympäristökeskuksen sopijakuntien ympäristönsuojelumääräyksissä on asemakaava-alueilla kielletty lehtipuhaltimen sekä muiden herkästi katupölyä nostattavien työvälineiden käyttö hiekoitushiekan poistamiseen maalis-, huhti- ja toukokuussa. Lisäksi kulkuväylien, pihojen ja muiden alueiden kunnossa- ja puhtaanapitotöiden aiheuttamaa pölyämistä on estettävä kastelemalla tai muulla yhtä tehokkaalla tavalla.

Katupöly ärsyttää hengitysteitä ja aiheuttaa esimerkiksi yskää, nuhaa ja kurkun sekä silmien kutinaa tai kirvelyä. Se myös pahentaa hengityselin- ja sydänsairauksien oireita. Herkimpiä katupölyn vaikutuksille ovat astmaatikot ja sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat henkilöt sekä pienet lapset ja iäkkäät ihmiset.

Lisätietoja: neuvova ympäristötarkastaja (ma-pe klo 9-11), 040 314 4762

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus >>

 

Takaisin listaukseen