Ajankohtaista

Aleksia, Ilmastotyö, Siistiksi

Hävikkiviikolla 12.–18.9. vähennetään ruokahävikkiä

5.9.2022

Ruokahävikin vähentäminen omaa toimintaa muuttamalla on oiva tapa vähentää ruuasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia, sillä heittäähän jokainen suomalainen 20–25 kiloa ruokaa roskiin vuodessa. Hävikkiviikko-kampanja 12.–18.9. 2022 kannustaa erityisesti kotitalouksia vähentämään ruokahävikkiä. Kampanjassa nostetaan esille ruokahävikkitietoutta ja kerrotaan arkisia vinkkejä, joiden avulla on helppo vähentää omaa ruokahävikkiään.

Miten omalla toiminnalla voi vähentää ruokahävikkiä?

Ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen on pienissä arkipäiväisissä asioissa, ja onkin hyvä miettiä omaa toimintaansa niin ruokakaupassa kuin ruuan säilyttämisessä ja valmistamisessa.

Vähennä ruokahävikkiä näin

  • suunnittele viikon tai ainakin muutaman päivän ruokalistan etukäteen
  • mieti reseptit valmiiksi myös tähteille
  • mene kauppaan kylläisenä ja kauppalistan kanssa
  • käy keittiön kaapit säännöllisesti läpi, vanhenemassa olevat tuotteet käytetään ensin pois
  • sijoita ruoat jääkaappiin ja pakastimeen siten, että ensin vanhaksi menevät tuotteet ovat etualalla
  • huomioi elintarvikkeiden parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen ero

Hävikkiviikko-kampanjaan voi osallistua jakamalla ruokahävikkiä vähentäviä vinkkejä, reseptejä ja kampanjamateriaaleja omilla sometileillä. Osallistu keskusteluun somessa aihetunnisteella #hävikkiviikko ja hyödynnä Hävikkiviikko-kampanjan verkkosivuilla olevia materiaaleja.

Miten Aleksia liikelaitos vähentää ruokahävikkiä?  

Hävikkiviikko-kampanjaan voivat osallistua myös yritykset. Elintarvike- ja ruokapalveluyritykset, kaupat ja järjestöt voivat osallistua kertomalla ruokahävikistä ja omista teoistaan sen vähentämiseksi. Ruokalat ja ravintolat voivat esimerkiksi punnita ruokahävikkinsä kampanjaviikolla ja verrata sitä normaaliviikon määrään, jolloin nähdään kampanjan vaikutus hävikin määrään.

”Olemme kunnan ruoka- ja siivouspalveluita hoitavassa Aleksiassa seuranneet jo pitkään ruokahävikkiä ja -menekkiä eri toimipisteissä. Nykyisin myös uudistunut jätelaki vaatii, että ruokahävikki on elintarviketoimijoilla kirjattuna. Digitaalisella seurantavälineellä pystymme myös raportoimaan viranomaisille, mitä ja missä ruokahävikkiä on syntynyt. Seuraamalla applikaation tuottamaa dataa pystytään reagoimaan ruokahävikkiin hyvinkin jouheasti”, kertoo Aleksian Padan vs. palveluesimies Minna-Liisa Haapamäki.

Suurin ruokahävikin aiheuttaja ruokaloissa ja ravintoloissa on linjastoruokailu, ja Aleksiassa kiinnitetäänkin erityistä huomiota linjastossa syntyvään hävikkiruokaan.  Perusruokalistalla olevien ruokien menekit ovat Aleksiassa jo melko hyvin tiedossa.  Ruokalistan uusituessa menee jonkin aikaa, että tilaus ja menekki saadaan tasapainoon. Tämän vuoksi ruokalistaa ei vaihdeta kokonaan, vaan sinne lisätään vaihtoehtoruokia, joita sitten kierrätetään ruokalistalla vanhojen tuttujen ruokien kanssa.

Osta ylijäämäruokaa ResQ-sovelluksella

Aleksian koulu- ja päiväkotiravintoloista, sekä Aleksian Padasta myydään ylijäämäruokaa edulliseen hintaan puhelimeen ladattavan ResQ club-sovelluksen kautta. Sovellusta kannattaa ehdottomasti käyttää, sillä näin estetään hyvän ruoan joutumista roskiin.  ​

”Meillä Aleksiassa jokaisen päiväkodin ja koulun on mahdollisuus ottaa käyttöön ResQ-club sovellus, joten myyntipisteitä löytyy ympäri kuntaa. ResQ club-sovelluksella voi ostaa ruokaa myös toisella paikkakunnalla asuvalle, vaikka perheen opiskelijalle tai isovanhemmalle. Kuljetusta ei tähän sovellukseen valitettavasti voi vielä lisätä, mutta ehkä sekin tulee olemaan tulevaisuudessa mahdollista”, Haapamäki vinkkaa.

”ResQ-sovelluksen raportointi auttaa puolestaan meitä seuraamaan ja todentamaan viranomaisille, paljonko elintarvikkeita on laitettu ns. uudelleenjakeluun”, Haapamäki lisää.

 

Takaisin listaukseen