Kaikki
Hallitus Keusoten tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmasta: ”Rikkoo luottamuksensuojaperiaatetta ja on vastoin hyvää hallintotapaa”

Kunnanhallituksen päätökset 5.5.2025
Kunnanhallitus antoi kokouksessaan 5.5.2025 lausunnon Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman päivittämisestä. Kunnanhallitus näkee, että ohjelmaan sisältyy merkittäviä palveluita heikentäviä ratkaisuja Nurmijärven kunnan alueella, ja että ohjelman ratkaisuihin liittyy huomattavia riskejä. Kunta näkee, että ohjelma rikkoo luottamuksensuojaperiaatetta eikä asian valmistelussa ja päätöksenteossa ole kuultu eikä edes informoitu alueen asukkaita. Myös ohjelman perusteet ja arvioinnit ovat puutteellisia. Lisäksi kunnanhallitus päätti esittää valtuustolle Rajamäen Uimahallin pääomalainan konvertoimista SVOP-rahastoon ja korkojen anteeksiantamista uimahalliyhtiölle. Hallitus esittää valtuustolle Majakan koulun lakkauttamista ja koulun opetusryhmien siirtämistä Nurmijärven yhteiskouluun ja Urheilupuiston kouluun.
”Hyvinvointialueen valmistelu on vastoin hyvää hallintotapaa. Koska ei ole tehty ennakkovaikutusten arviointeja ja kuulemisia, päätöksenteko tapahtuu sumussa. Nyt tehdään päätöksiä nurmijärveläisten olennaisista lähipalveluista sekä kunnan elinvoimaisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Hyvinvointialueen pitää pystyä johtamaan toimintaansa tietoon pohjautuen. Nyt näin ei ole”, kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Riikka Raekannas sanoo.
Nurmijärven kunnan lausunto Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman päivittämisestä – ”Julkisen toimijan päätöksenteko ei voi olla epäjohdonmukaista ja poukkoilevaa”
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus on 22.4.2025 hyväksynyt hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman päivittämisen. Hyvinvointialueen aluevaltuusto tekee palvelujen verkostoa koskevat päätökset erikseen kokouksessaan 22.5.2025, jolloin aluevaltuusto käsittelee myös taloussuunnitelman ja alijäämän kattamisen vuoden 2028 loppuun.
Palvelujen verkoston osalta tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan sisältyy merkittäviä palveluita heikentäviä ratkaisuja Nurmijärven kunnan alueella. Nurmijärven kunnanhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 5.5.2025 ja antoi seuraavan lausunnon. Virpi Räty (kok.) ja Leni Niinimäki (vihr.) poistuivat kokouksesta. Puheenjohtajana toimi Riikka Raekannas (kesk.) asian käsittelyn ajan.
Nurmijärven kunta esittää lausuntonaan seuraavaa huomioitavaksi päätöksenteossa:
1. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma rikkoo luottamuksensuojaperiaatetta ja on vastoin hyvää hallintotapaa
Keski-Uudenmaan aluevaltuusto on vuonna 2024 hyväksynyt Palvelujen verkostosuunnitelman 2024–2030, jonka mukaan ”Laajojen palvelujen toimintayksiköitä on Järvenpäässä, Hyrylässä, Klaukkalassa, Nurmijärven Kirkonkylässä ja Mäntsälässä”.
Aluevaltuuston päätöksen perusteella Nurmijärven kunta on selvittänyt Klaukkalan terveyskeskuksen laajentamista, jotta aluevaltuuston hyväksymää suunnitelmaa voidaan toteuttaa. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman mukainen suunnanmuutos rikkoo luottamuksensuojaperiaatetta ja on vastoin hyvää hallintotapaa. Julkisen toimijan päätöksenteko ei voi olla epäjohdonmukaista ja poukkoilevaa.
2. Keusoten tulee huomioida ratkaisuissaan Nurmijärven taajama- ja väestörakenne
Nurmijärven kunta on pinta-alaltaan toiseksi suurin, 367,3 km2. Nurmijärven päätaajamia ovat Klaukkala, Nurmijärvi ja Rajamäki. Etäisyydet taajamien välillä ovat huomattavan pitkät: Klaukkalan ja Rajamäen etäisyys on 22 km, Nurmijärven ja Klaukkalan14 km ja Rajamäen ja Nurmijärven 8 km.
Nurmijärvi on 45 000 asukkaan kasvava kunta. Väestön kasvu on viime vuosina keskittynyt erityisesti suurimpaan taajamaamme Klaukkalaan, jossa asuu tällä hetkellä yli 20 000 asukasta ja kasvua on vuosittain noin 350 henkilöä. Lisäksi väkirikas Klaukkala on Keusoten alueen lounaisimmassa osassa, jonka alueen palvelut tulee turvata. Nurmijärven kunta on sitoutunut huolehtimaan osaltaan pääkaupunkiseudun kasvusta kaavoittamalla lisää asuntotontteja ja huolehtimalla palveluista sekä alueen houkuttelevuudesta. Toimivat terveyspalvelut ovat keskeinen vetovoimatekijä, joiden tasosta tai saatavuudesta ei tule tinkiä.
Nurmijärven kunta on Keski-Uusimaan lapsivaltaisin kunta, jossa on alueen suurin syntyvyys. Lapsia syntyy Nurmijärvellä vuosittain yli 400. Lapsen saaminen ja pikkulapsivaihe ovat ajankohtia, jolloin perheet käyttävät paljon erilaisia terveyspalveluita.
Toinen merkittävä terveyspalveluiden käyttäjäryhmä Nurmijärvellä ovat ikäihmiset. Ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa lähivuosina kymmenen kertaa nopeammin kuin alle 50-vuotiaiden määrä. Ikääntyneiden määrän kasvu on huomattavaa kaikissa taajamissa.
Keusotella on lakisääteinen velvoite turvata turvattava järjestämisvastuullaan olevien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saavutettavuus.
3. Asukkaita tulee kuulla ja informoida alueen palveluita koskevissa päätöksissä
Hyvinvointialuelain mukaan hyvinvointialueiden tulee ottaa huomioon asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet. Keusoten strategiassa todetaan: ”Pyydämme palautetta ja kannustamme osallistumaan. Aktiivinen vuorovaikutus ja erilaisten, monimuotoisten sidosryhmien osallisuus ovat meille ensiarvoisen tärkeitä. Niiden avulla parannamme palveluitamme ja tuotamme uusia innovaatioita.”
Nurmijärven kunta huomauttaa, että asian valmistelussa ja päätöksenteossa ei ole kuultu eikä edes informoitu alueen asukkaita, joita päätöksenteko olennaisesti koskee. Nurmijärven kunta edellyttää, että alueen asukkaita tulee kuulla merkittävissä palveluverkkoa koskevissa muutoksissa ja asukkaille tulee järjestää kuulemistilaisuus tai muu mahdollisuus tulla kuulluksi palveluverkkoa koskevien asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa.
4. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman ratkaisuihin liittyy huomattavia riskejä
Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmassa todetaan, että siihen sisältyy riski lakisääteisten palvelujen riittämättömyydestä. Ohjelmassa todetaan myös, että tasapainottavat toimenpiteet lisäävät asukkaiden palveluvelkaa, supistavat palvelujen verkostoa ja vaikeuttavat hoidon saatavuutta sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.
Nurmijärven kunta pitää erittäin kyseenalaisena, että kasvukunnan asukkaiden palveluita heikennetään tiedostetuista riskeistä huolimatta.
5. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman perusteet ja arvioinnit ovat puutteellisia
Päätösasiakirjoista ei käy selvästi ilmi, mitä ohjelmassa esitetyt toimenpiteet pitävät sisällään tai mitä vaikutuksia niillä on Nurmijärvellä asuvien palveluihin. Vaikutusten ennakkoarviointi on ylimalkainen ja ristiriitainen. Sen perusteella ei käy selville yksittäisten toimenpiteiden vaikutuksia.
Ohjelman perusteella jää epäselväksi, miten asiaa on valmisteltu, mitä arviointeja on tehty ja keitä asian valmistelussa on kuultu.
Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman perusteissa tulee olla nähtävissä myös arvioinnissa käytetyt laskelmat ja vaihtoehtoiset vertailut. Epäselväksi jää, onko ratkaisuissa huomioitu esimerkiksi tilojen ja laitteiden muutoksista aiheutuvat kustannukset ja tilojen muutosten vaikutus vuokrakustannuksiin pitkällä aikavälillä.
Kalle Mustonen (kesk.) esitti kokouksen aikana Otto Suhosen (kesk.) ja Harri Lepolahden (sd.) kannattamana, että lausuntoon lisätään: ”Lisäksi väkirikas Klaukkala on Keusoten alueen lounaisimmassa osassa, jonka alueen palvelut tulee turvata.”
Jouni Maijala (peruss.) esitti Otto Suhosen (kesk.) ja Harri Lepolahden (sd.) kannattamana, että lausuntoon lisätään: Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma on vastoin hyvää hallintotapaa.
Hallitus hyväksyi lisäykset yksimielisesti.
Hallitus esittää valtuustolle Majakan koulun lakkauttamista
Kunnanhallitus päätti esittää valtuustolle, että Majakan koulu lakkautetaan 1.8.2025 alkaen ja Majakan koulun opetusryhmät siirretään Nurmijärven yhteiskouluun ja Urheilupuiston kouluun. Aiemmin asiaa on käsitelty sivistyslautakunnassa 24.4.2025. Kaksi Majakan koulun vakinaisissa toimissa olevaa koulunkäynnin ohjaajaa siirtyvät joko luokkien mukana niiden uusiin sijoituskouluihin tai muihin valitsemiinsa, vapaana oleviin koulunkäynnin ohjaajan vakansseihin.
Nurmijärven kunnan koulutuspalveluissa on toiminut 1.8.2017 alkaen Majakan koulu -niminen erityiskoulu, jossa on kaksi erityisluokkaa, joissa on yhteensä 20 oppilaspaikkaa vuosiluokkien 7–9 oppilaille. Kuluvana lukuvuonna Majakan koulun kirjoilla on ollut enintään 11 oppilasta. Ensi syksynä nykyisistä oppilaista on kahdeksan jatkamassa perusopetusta. Koulussa on kaksi erityisluokanopettajan virkaa ja kaksi koulunkäynnin ohjaajan tointa. Koulun rehtorina toimii Seitsemän veljeksen koulun rehtori.
Majakan koulu toimii Kiljavan sairaalan alueella, sairaalalta tyhjäksi jääneessä rakennuksessa. Nykyisen koulurakennuksen tilat ovat huonossa kunnossa ja niissä on sisäilmaongelmia. Koulun tilat eivät myöskään mahdollista puitteiltaan joidenkin oppiaineiden yhtä laadukasta opetuksen järjestämistä kuin yleisopetuksen kouluissa. Lisäksi koulu sijaitsee syrjässä asutukseen ja niihin asumisyksiköihin nähden, joista oppilaat tulevat kouluun. Keskeisempi sijainti saattaisi helpottaa kelpoisten erityisluokanopettajien saamista. Syrjäinen sijainti myös tekee koulusta haavoittuvan mahdollisen häiriötilanteen sattuessa. Tästä syystä sivistys- ja hyvinvointitoimialalla on käyty keskustelua Majakan koulun lakkauttamisesta.
Osa Majakan koulussa opiskelevista oppilaista kykenisi ja hyötyisi yksittäisissä oppiaineissa opiskelusta yleisopetuksen ryhmässä. Majakasta käsin osallistuminen yksittäisen oppiaineen oppitunnille toiseen kouluun on käytännön järjestelyiden vuoksi mahdotonta.
Riikka Raekannas (kesk.) esitti Otto Suhosen (kesk.) ja Virpi Rädyn (kok.) kannattamana kokouksen aikana esityksen, että sivistyslautakunnalle ja kunnanhallitukselle tuodaan tiedoksi, miten Majakan lakkautetun koulun oppilaat sopeutuvat yleisopetuksen kouluihin. Samalla heidän opiskelunsa etenemisestä ja päättötodistuksen saamista arvioidaan ja tämä tuodaan niin ikään tiedoksi sivistyslautakunnalle ja kunnanhallitukselle. Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti muutosesityksen.
Pääomalainan konvertoiminen pääomasijoitukseksi Rajamäen Uimahalli Oy:n SVOP-rahastoon
Rajamäen Uimahalli Oy on Nurmijärven kunnan omistama (100 %) tytäryhtiö. Hallitukselle päätti esittää valtuustolle, että Rajamäen Uimahalli Oy:n talouden vakauttamiseksi yhtiölle myönnetty 12 miljoonan euron pääomalaina konvertoidaan yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman (SVOP) rahastoon ja maksamattomat korot 6,2 miljoonaa euroa annetaan anteeksi. Hallitus näki, ettei Rajamäen Uimahalli Oy:llä katsota olevan kykyä selviytyä korkovelastaan ja toteaa velan olevan arvoton velkojalle.
Järjestelyllä ei ole verovaikutuksia, eikä siihen sisälly kiellettyä valtiontukea. Hallitus velvoittaa uimahalliyhtiötä edelleen varmistumaan siitä, että yhtiön markkinoilla tapahtuvan toiminnan kirjanpito on eriytetty kilpailulain mukaisesti ja ettei julkista tukea kohdennu kyseisille toiminnoille. Yhtiö velvoitetaan raportoimaan kunnalle vuosittain markkinoilla tapahtuvan toiminnan kannattavuudesta ja kustannuslaskennan perusteista.
Otto Suhonen (kesk.) teki hallituksen käsittelyn yhteydessä esityksen Jouni Maijalan (peruss.) ja Kalle Mustosen (kesk.) kannattamana, että Rajamäen uimahallin omistajatapojen vaihtoehdoista laaditaan selvitys osana kunnan omistajapoliittisten linjausten valmistelua vuoden 2025 loppuun mennessä.
Tarkemmin asiaan voi tutustua kokouksen esityslistassa, kunnan verkkosivuilla.
Mattila ja Toivonen kunnan edustajiksi seppelpartioon 18.5.
Kunnanhallitus päätti keskusteluasioissa nimetä kunnan edustajiksi seppelpartioon Kaatuneiden muistopäivänä su 18.5.2025 Nurmijärven kirkonkylään Kallepekka Toivosen (kesk.) ja Rajamäelle Riina Mattilan (kok.).
Keskustelu- ja ilmoitusasiat
Kunnanhallitus keskusteli väistötiloista, maankäytön ja kaavoituksen tulosaluepäällikkyydestä ja Kiertokapula Oy:n hallituksesta. Kunnanhallitus käsitteli kaivuulupia. Ilmoitusasioissa hallitus kuuli Kuuma- ja Helsingin seudun sekä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen yhteistyöasioista, TE-palveluiden siirrosta kunnille, omistajaohjauksen ajankohtaisista asioista ja Kiertokapulan lieteselvityksestä.