Ajankohtaista

Aluevaalit 2022

Haastattelussa Kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen: Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi

8.1.2022

Sote-uudistusta on valmisteltu jo vuosia, mutta nyt alamme olla uudistuksen keskiössä: Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymästä eli tutummin Keusotesta tulee Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vuoden 2023 alusta. Miten
kuntayhtymän johtajaja ja väliaikaisen valmistelutoimielimen (vate) puheenjohtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen näkee historiallisen uudistuksen?

Pirjo Laitinen-Parkkonen

 

Nurmijärveläiset ja muut Keusoten alueen asukkaat ehkä pohtivat, miten muutos vaikuttaa ja näkyy alueella, silä järjestetään ja tuotetaanhan sosiaali- ja terveyspalvelut jo keskitetysti
kuntayhtymässä.
”Muutos käytännön arjessa ei asukkaiden näkökulmasta olekaan niin suuri meillä Keusoten alueella kuin monilla muilla alueilla. Uudistus on meillä jo pitkällä. Uutta Keusoten alueella tulee olemaan esimerkiksi oppilas- ja opiskelijahuollon
sekä pelastustoimen järjestämisen siirtyminen hyvinvointialueelle”, Pirjo Laitinen-Parkkonen kertoo.

Oppilas- ja opiskelijahuollon kohdalla muutos tarkoittaa kuntien noin 100 kuraattorin ja psykologin siirtymistä hyvinvointialueelle.
”Käytännön työ tehdään kuitenkin jatkossakin osana kouluyhteisöä, joten koululaisille, opiskelijoille ja heidän perheilleen muutos ei arjen tasolla juurikaan näy.”

Osana sote-uudistusta toteutetaan myös pelastustoimen uudistus.
”Hyvinvointialueet tulevat vastaamaan myös pelastustoimen järjestämisestä. Keski-Uudellamaalla se tarkoittaa käytännössä sitä, että
Keski-Uudenmaan pelastuslaitos jatkaa Keski-Uudenmaan ja Vantaa-Keravan hyvinvointialueiden yhteisenä pelastuslaitoksena. Eteva-kuntayhtymästä siirtyy hyvin-vointialueelle noin 300 vammaispalvelujen ammattilaista.
Erikoissairaanhoidon palvelujen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille niiden palvelujen osalta, joita ei ole laissa määritelty HUS-yhtymän järjestämiksi”, Laitinen-Parkkonen taustoittaa.

Hyvinvointialue on yhteinen asiamme Kuntayhtymän johtaja kertoo, että siirtymä hyvinvointialueelle halutaan tehdä ihminen edellä.
”Koko sote-uudistuksen päämäärä on, että kaikki saavat mahdollisimman laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluita yhdenvertaisesti ja että hyvinvointi- ja
terveyserot kaventuvat. Keski-Uudenmaankin hyvinvointialue rakennetaan ihmisen kokoiseksi ja asukkaiden hyvinvointia lisääväksi. Kuntayhtymässä kolme vuotta sitten
aloitettu työ jatkuu hyvinvointialueella”, Laitinen-Parkkonen kertoo ja jatkaa:
”Sote-uudistus on ennen kaikkea meidän kaikkien yhteinen uudistuksemme ja hyvinvointialue tulee olemaan asukkaidensa hyvinvointialue.”

Ylintä päätösvaltaa hyvinvointialueella tulee käyttämään aluevaltuusto, ja ensimmäinen valtuusto aloittaa toimikautensa jo maaliskuussa 2022.
”Me Keusotessa haluamme alueen asukkaat mukaan myös hyvinvointialueen rakentamisvaiheessa: äänestäthän sinäkin aluevaaleissa?”, Pirjo Laitinen-Parkkonen kannustaa.

Artikkeli julkaistu Nurmijärvi-tiedotuslehdessä 1/22. 

Takaisin listaukseen