Ajankohtaista

Siistiksi, Viheralueet, Ympäristökeskus

Etanaroskiksia nyt myös kirkonkylällä

24.8.2021

Espanjansiruetanahavaintoja on tehty myös kirkonkylällä, Rajamäellähän ne ovat olleet kiusana esimerkiksi Isokallion alueella. Etanaroskiksia on nyt toimitettu kirkonkylälle kahteen paikkaan, ja Rajamäelle lisätty yksi.

Espanjansiruetana on erittäin haitallinen vieraslaji, joka kannattaa hävittää omasta puutarhasta ja julkisilta alueilta. Ne ovat kaikkiruokaisia, laumassa kulkevia nilviäisiä, jotka syövät ja tuhoavat nopeasti istutukset ja viljelykset.

Espanjansiruetana on kookas, täysikasvuisena noin 7–14 cm:n pituinen etana. Sen väritys on hyvin vaihteleva – on oranssinpunaruskeita, likaisenruskeita ja mustia yksilöitä. Jalan alapinta on kokonaan vaalea, tai reunoiltaan hieman keskiosaa tummempi. Lisätietoa espanjansiruetanasta vieraslajit.fi-sivustolla.

Etanaroskikset Nurmijärvellä

Kirkonkylällä

  • Aleksis Kiven tiellä, lähellä Perttulantien risteystä (uusi)
  • Väinöläntiellä viljelyspalstan ja koirapuiston parkkipaikalla (uusi)

Rajamäellä

  • Airiontiellä (uusi)
  • Lehdontie ja Suotien risteyksessä
  • Isokalliotien ja Jalavatien risteyksessä

Tapa etanat ennen roskikseen laittoa

Etanoiden kerääminen on tuloksekkainta sadesäällä ja illalla. Keräämiseen on hyvä varautua kumihanskoin infektioriskin takia.

Etanat pitää tappaa ennen kuin ne laitetaan etanaroskikseen pakattuna, esimerkiksi suljetussa muovipussissa.

Etanan saa hengiltä leikkaamalla sen pään saksilla sarvien välistä pitkittäin tai pään voi murskata voimakkaalla iskulla, esimerkiksi kivellä tai vasaralla kovaa alustaa vasten. Etanat voi tappaa myös pudottamalla ne yksitellen voimakkaasti kiehuvaan veteen.

Espanjansiruetanahavainnot on hyvä ilmoittaa Keski-Uudenmaan Ympäristökeskukselle, joka kerää tietoja vieraslajihavainnoista.

Takaisin listaukseen