Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Yötön yö aloittaa kesän – vai aloittaako?

21.6.2018

Juhannus on perinteiden mukaan monelle pitkään odotettu kesän ja lomakauden alku. Se ajoittuu vuoden valoisimpaan aikaan, kesäpäivän seisauksen tienoille ja siis itseasiassa taittaa kesän. Eli jos asialla vähän saivartelee, niin kesän aloitusjuhla aloittaakin pimenevät illat ja kesän päättymisen.

Mutta nautitaan nyt se ohikiitävä hetki. Perinteisiinhän kuuluvat juhannuskoivut, liehuvat liput, tanssit, saunat, kokot ja kaikenlainen yhdessäolo. Tätä kaikkea on tarjolla myös Nurmijärvellä. Sääksin rannassa järjestetään perinteiset seurakuntien juhannusjuhlat, jossa on luvassa kaikkea muuta perinteikästä paitsi tanssia. Ja tanssit puolestaan löytyvät esimerkiksi Ruusulinnasta.

Viime aikoina on käyty voimistuvaa keskustelua siitä, että lomakauden alkua siirrettäisiin myös koululaisten osalta lähemmäs juhannusta ja eurooppalaista mallia. Ylen selvityksen mukaan kolme neljästä olisi valmis siirtämään koululaisten lomia. Alkukesä on monille perheille lastenhoidollisesti haasteellinen, säät keskimääräisesti lämpenevät vasta heinäkuussa ja matkailun kannalta olisi hyvä siirtää lomakautta elokuulle. Perusteita on monia. Kävimme Nurmijärven kouluissa epävirallista keskustelua aiheesta ennen kesää ja halukkuutta asian kokeilemiseen kyllä löytyi. Toisaalta monet kokivat, että jos kevätlukukautta venytetään, tarvittaisiin keväälle joku lyhyempi loma, jotta kaikki jaksavat puristaa lukukauden loppuun. Toivon, että valtakunnan päättäjiltä löytyy rohkeutta tarttua asiaan – jo hyvissä ajoin ennen seuraavaa lomakautta.

Juhannukseen kuuluvat erilaiset taiat ja ennusteet. Nurmijärvellä ei tietämäni mukaan ole mitään omaa ennusperinnettä, mutta mikä estää meitä sellaista kehittämästä. Voisiko Aleksis Kiven pitäjään sopia esimerkiksi, että kun juhannusyönä kerätään tyynyn alle perinteiset seitsemän erilaista kukkaa seitsemältä niityltä ja luetaan päälle vielä seitsemää veljestä – niin eiköhän siitä jo uneen ilmesty seitsemän numeroa, jotka voi sitten raapustaa vaikka lottokuponkiin. Josko tästä syntyy ideoita, niin pistäkäähän vaikka sähköpostilla tai solmun kautta tulemaan, niin kerätään ensi juhannukseksi kokoelma nurmijärveläisiä juhannustaikoja.

Hyvää juhannusta kaikille! Muistakaa pitää vetskarit kiinni vesillä!

 

Outi

 

Blogin etusivulle

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä