Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Voiko kesää viettää rutiinilla?

20.6.2019

Rutiini. Voiko tylsempää, pinttyneempää tai epäinnostavampaa sanaa olla?

Kesä on aikaa, jota moni odottaa juuri päästäkseen erilaisista rutiineista – aamuherätyksistä, työ- tai koulupäivistä, siivouspäivistä, viikkoaikataulusta jne. Ihminen kaipaa kesää, joka symboloi vapautta. Sitä, että voi herätä silloin kun herää, mennä nukkumaan silloin kun nukuttaa, tulla ja mennä oman aikataulunsa mukaan, seikkailla, rikkoa rajoja, kokeilla ja tehdä asioita toisin.

Mutta. Tuntuuko kesä kuitenkaan kesältä, jos silloin ei ole käyty mökillä? Jos mattoja ei ole pesty mäntysuovalla? Jos ei olla käyty uimassa poijun ympäri, ongella, soutelemassa, Kivi-juhlilla, kesätorilla, leirillä, mansikkamaalla tai golf-kentällä? Jos ei olla kertaakaan grillattu, syöty kesäkeittoa, herneitä, mustikkamaitoa tai juotu saunajuomia löylyn jälkeen terassilla?

Niinpäniin… Arkiset rutiinit vaihtuvat toisenlaisiin rutiineihin. Tuttuihin asioihin tai jopa perittyihin tapoihin, jotka tekevät kesästä kesän ja lomasta loman.

Tutkijat ovat todenneet, että rutiinit tuovat elämään rytmiä ja sisältöä, tuntua ja tyydytystä siitä, että on saanut jotain tehtyä. Muuttuneissa ympäristöissäkin ihminen alkaa luontaisesti luoda rutiineja. Ja vaikka sitkeässä elää mielikuva, että luovuus ja innovatiivisuus vaatisivat vapautta tai jopa kaaosta, asiantuntijoiden näkemys on, että itseasiassa rutiinit vapauttavat luovuutta ja antavat tilaa ideoille.

Uskon myös siihen, että rutiinit – tai voi ehkä käyttää myös sanaa perinteet, tuovat tilanteisiin erityisyyttä ja tunnelmaa. Nytkin kun valmistaudumme viettämään yöttömän yön juhlaa, kuuluvat suunnitelmiin eittämättä monet rutiinit.

Nurmijärvellä juhannusta viettävät ovat jo vuosia kokoontuneet Sääksiin kokolle ja seurakunta järjestää perinteisen juhannusjuhlan siellä tänäkin vuonna.

Oma juhannukseni on yleensä vaihteleva paketti ystäviä, uusia perunoita, lipunnostoa, saunaa ja kokkoa. Mutta yhtä asiaa ilman ei juhannus tunnu juhannukselta, nimittäin mansikkaista Britakakkua.
Alla olevalla reseptillä olen yleensä onnistunut kohtalaisesti ja suuremmalle porukalle olen tehnyt kaksinkertaisen määrän.

Iloista juhannusta ja mieltäkeventäviä kesärutiineja kaikille!

Pohja:

150 g voita
3 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoa)
1 ½ tl leivinjauhetta
1 ½ dl sokeria
4 keltuaista
1 ½ dl maitoa

Marenki:

4 valkuaista
1 ½ dl sokeria
Väliin:
noin 6 dl kermaa vatkattuna vaahdoksi
sokeria
vaniljasokeria
mansikoita ja pensasmustikoita tms.

Yhdistä kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sulata voi ja anna jäähtyä. Erottele keltuaiset kananmunista ja jätä valkuaiset marenkia varten. Lisää muut aineet ja sekoita vatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Mittaa valkuaiset ja sokeri kulhoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Levitä marenkivaahto pohjataikinan päälle.

Paista 175 asteessa reilu 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Leikkaa pohja keskeltä kahtia.
Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi. Levitä puolet vaahdosta ja haluamaan kokoon pilkkomistasi marjoista pohjan päälle. Nosta päälle toinen pohja ja laita loput täytteet ja koristele haluamallasi tavalla.

Outi

 

Blogin etusivulle

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä