Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Vaikuttaako kasslerteoria Nurmijärvellä äänestysprosenttiin?

11.6.2021

Tulevana sunnuntaina 13.6. ratkeaa, ketkä ja miten kunnassamme asioista päättävät. Mikä on Nurmijärven suunta, mihin asioihin tulevaisuuden kehitys keskittyy ja mihin asioihin ei.

Ennakkoäänestyksessä äänesti 10376 nurmijärveläistä, eli noin 30% äänioikeutetuista. Ennakkoäänestys on ollut huomattavasti vilkkaampaa, kuin edellisissä kuntavaaleissa. Silloin ennakkoon äänesti 22,6%, eli yli 3000 henkilöä vähemmän, kuin nyt.

Nurmijärven äänestysprosentti on perinteisesti noussut hieman valtakunnallisen keskiarvon yläpuolelle. Viimeksi äänensä antoi Nurmijärvellä 59,6% äänioikeutetuista ja valtakunnallisesti äänestysprosentti oli 58,8%.

Odotettavissa siis on, että sunnuntaina äänestysuurnille suuntaa Nurmijärvelläkin vielä noin 10 000 äänestäjää.

Jos olet yksi heistä, etkä ole vielä löytänyt itsellesi ehdokasta, löydät helposti kuvagallerian ehdokkaista ja tietoa ehdolla olevista puolueista viimeisimmästä Nurmijärvi-lehdestä, joka on luettavissa netistä sekä myös jaettiin kaikkiin nurmijärveläisiin koteihin.

Nurmijärven Uutiset -lehti on toteuttanut vaalikoneen, josta voi myös käydä etsimässä omaan profiilinsa sopivaa ehdokasta

Lisäksi Nurmijärven Uutiset -lehti järjesti yhdessä Nurmijärven kunnan kanssa puolueille vaalipaneelin, jonka tallenne on katsottavissa aina 15.6. saakka:

https://www.youtube.com/watch?v=z0VkPn0Cts4

 

Toivottavasti näistä vinkeistä löytyy apua valintaan.

Varsinaisena äänestyspäivänä äänestys tapahtuu kotiin lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa kerrotussa äänestyspaikassa. Äänestyspaikat avautuvat klo 9.00 ja äänestys päättyy tasan klo 20.00. Nurmijärven äänestyspaikkojen osoitteet voi tarkistaa helposti kotisivuiltamme

Mukaan tarvitset henkilöllisyystodistuksen. Myös äänioikeusilmoituskortti kannattaa ottaa mukaan, sillä se nopeuttaa äänestystä.

Valtakunnalliset gallupit näyttävät, että puolueiden välinen kilpailu on kovaa ja tasaväkistä. Ja vaikka ennakkoäänestys on ollut vilkasta, vasta noin kolmannes äänioikeutetuista on antanut äänensä. Varsinaisen vaalituloksen ohella jännittävää on, miten kesä ajankohtana vaikuttaa äänestysaktiivisuuteen. Onko Huuhkajien Tanskaa vastaan pelattavalla ottelulla jotain merkitystä? Entä vaikuttaako se, että nyt pidettävät vaalit ovat mahdollisesti viimeiset nykymuotoisten kuntien vaalit, joissa voidaan vielä päättää myös sote-asioista. Jos soteuudistus toteutuu suunnitellussa aikataulussa, neljän vuoden päästä sote-asiat on jo siirretty hyvinvointialueille ja tammikuussa meillä pidetään mahdollisesti hyvinvointialueiden vaalit.

Hauskimman teorian äänestysaktiivisuuteen liittyen esitti tutkimusjohtaja Juho Rahkonen, joka lanseerasi Ylen A-Studiossa termin ”kasslerteoria”. Hän arveli, että jos grillikeli on sunnuntaina hyvä, ihmiset jäävät sunnuntaina mökeilleen tai takapihoilleen grillailemaan ja tirisevät grilliherkut houkuttelevat enemmän kuin äänestyskoppi.

Tällä hetkellä ennuste näyttää sunnuntai aamulle sateista, mutta iltapäivästä aurinko jo pilkistää pilven raosta.  Jännitys tiivistyy. Oma veikkaukseni on, että Nurmijärvellä äänestysprosentti nousisi tällä kerralla yli 60% maagisen rajan. Mitäs sinä arvelet?

Jännittävää vaaliaikaa kaikille!

Outi

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä