Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Seksikkäintä juuri nyt – kirjasto!

14.12.2018

Kirjan piti kuolla – ja sitä myötä myös kirjaston. Mutta eipäs käynytkään niin. Kirjasto heräsi eloon. Kirjastosta tuli kohtaamispaikka, esiintymisen ja tapahtumien paikka, osallistumisen ja tiedonjakamisen paikka.

Muutos on melkoinen – ja se on tullut näkyväksi nyt, kun kaikkien huulilla on Oodi. Meiltä Nurmijärveltä ei tässä asiassa tarvitse kuitenkaan mennä merellekään saakka kalaan. Omasta takaa löytyy nimittäin jo upeasti uudistuneet ja monipuolisesti asiakkaita palvelleet kirjastomme; Klaukkala, Nurmijärvi, Rajamäki ja kirjastoauto Oiva.

Kirjastoista on tullut nykyaikaisia olohuoneita ja tapahtumapaikkoja. Enpä olisi jokin aika takaperin vielä voinut kuvitella, että kirjasto on se paikka, jossa pelataan pakohuonepeliä, johon ihmiset jonottavat katsomaan tanssiteoksia tai kuuntelemaan yhteiskunnallista debattia. Nurmijärvellä tämä on jo arkea.

Meillä arkea ovat myös jo itsepalveluajat Nurmijärven ja Klaukkalan kirjastoissa. Itsepalvelun aikaan kirjastoihin pääsee kirjastokortilla ja siellä voi lukea lehtiä sekä lainata ja palauttaa kirjoja ilman henkilökunnan läsnäoloa. Kirjoja voi myös helposti lainata sähköisesti ja lukea myös sähköisenä. Nurmijärveläisten kirjasto palvelee siis myös joulunpyhinä, jos vaikka lahjakirjat tulevat turhan nopeasti luetuksi.

Kirjasto huomioi kaikki käyttäjäryhmät. Järjestetään K-60 tapahtumia, satutunteja ja muita lapsiperheiden sekä nuorten tapahtumia. Kirjastossa on myös järjestetty erilaisia keskusteluja, paneeleita ja teematilaisuuksia. Kevään aikana on mm. luvassa Hyviä Uutisia! -luento ja keskustelusarja yhteiskuntaa eteenpäin vievistä ilmiöistä, jossa kuullaan erilaisia huippuasiantuntijoita, kuten Esko Valtaoja, Ulrika Björkstam, Aleksi Salusjärvi, Rauli Virtanen ja Hanna Partanen. Tarkemmat aikataulut julkaistaan pikapuoliin Nurmijärven kunnan nettisivuilla.

Klaukkalan kirjastossa vierailee usein myös lukukoira Eino. Eino on rauhallinen ja ystävällinen tanskandoggi, joka tykkää kuunnella tarinoita, tärkeitä tekstejä ja hurjia seikkailuja ja toivoo, että lapset ja nuoret kävisivät lukemassa hänelle.

Kirjaston uutta heräämistä on tuettu myös kirjastolain muutoksella, jonka tavoitteena on ollut tuoda lakiin se, minkälaista kirjaston toiminta nykyään jo on. Kirjasto on siis monin tavoin muuttunut ja sen merkitys on kasvanut. Se on uudenlainen kansalaisten osallistumisen paikka – vähän kuin entisaikojen tori, jossa on käyty keskusteluja, vaihdettu uutisia ja parannettu maailmaa. Uusi kirjastolaki toteaakin, että kirjastojen pitää tukea aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa ja sananvapautta.

Parhaillaan pohditaan Nurmijärven pääkirjaston remonttia ja pian tulee ajankohtaiseksi myös Rajamäen kirjaston uusien tilojen pohdinta. Näitä silmälläpitäen on tärkeää, että kirjaston käyttäjät ovat aktiivisia suunnitteluvaiheessa ja kirjastoista saadaan myös tilojen puolesta toimivia ja houkuttelevia paikkoja ja tapahtumatoreja.

Eläköön kirjasto!

Outi

 

Blogin etusivulle

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä