Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Positiivinen ilmiö

28.3.2018

Vaikka eletään viikkoa hiljaista, tekee hiukkasen mieleni kiljaista…

Kaikki alkoi maanantaina, kun allekirjoitimme kunnanhallituksessa viime vuoden tilinpäätöksen. Budjetti oli aikanaan laadittu tarkkuutta ja huolellisuutta noudattaen ja silloin summaksi saatiin -4,8 miljoonaa euroa. Nyt loppusumma oli kuitenkin +5,35 miljoonaa euroa, eli kaikkiaan 10,15 miljoonaa euroa parempi kuin mitä alun perin odotettiin.

Tuloksen kannalta kaikki keskeiset luvut paranivat; käyttötalouden menot alittuivat, verotulot ylittyivät, valtionosuudet ylittyivät, poistot alittuivat ja toimintatuottoja kertyi talousarviota enemmän. Kaikki toimialat alittivat nettomenonsa, mikä on ison kiitoksen ja hatunnoston paikka. Olemme maltin ja tasapainon tiellä. Kiitos!

Positiivisesta tuloksesta huolimatta jalat pysyvät kuitenkin tukevasti maassa, kun tarkastellaan lainamäärää ja tulevia investointitarpeita. Lainan määrä per asukas on kunnassamme kohonnut jo 3647 euroon per henkilö ja tänä vuonna sen on arvioitu nousevan 4284 euroon per asukas, kun keskimääräisellä Suomalaisella kunnalla velkaa on 2829 euroa per asukas. Lainamäärän kasvun taustalla on kunnan kova investointitahti. Viimevuoden merkittävimmät investointihankkeet olivat Monikko, Vaskomäen päiväkodin korjaus, Rajamäen terveysasema, sekä Arkadia Areena. Tänä vuonna investointilistalla on mm. Metsolan päiväkoti, Klaukkalan ohikulkutien käynnistyminen, sisäilmakorjauksia, sekä katuja ja teitä.

Talousuutisten lisäksi innostusta on tällä viikolla aiheuttanut Nurmijärvi -ilmiön paluu. Pieniä merkkejä asiasta on ollut jo viime vuoden puolella. Mm. yritysten silmissä Nurmijärvi oli rankattu Uudenmaan vetovoimaisimmaksi kunnaksi ja EK:n viime vuotisessa kuntarankingissa olimme peräti Suomen kolmanneksi paras kunta. Viimepäivien uutiset ovat kuitenkin osoittaneet, että kyse ei ole hetkellisestä humauksesta tai tilastoharhasta. Rakennusteollisuuden tilastot näyttävät omakotirakentamiseen reipasta nousua. PTT:n tutkimuksen mukaan Nurmijärvi on kuntien TOP 5:ssä pientalojen rakennuslupien määrissä.

Aluetutkija Timo Aron tuoreimmat analyysit osoittavat, että muuttovoittoa tulee meille kaikista pääkaupunkiseudun kaupungeista ja keskimääräinen muuttaja on nuori, keskituloinen, työssä oleva aikuinen, joka tulee rakentamaan ensimmäistä asuntoaan. Laskelmat osoittavat myös, että muuttoliikkeen vaikutus kuntien kassavirtoihin on positiivinen, Nurmijärvellä noin 172 euroa / asukas. EPSI -ratingin tutkimus puolestaan osoittaa, että nurmijärveläisten asukastyytyväisyys on noussut.

Nöyryys ja vaatimattomuus ovat toki hyvästä, mutta toisaalta – eipä meidän puolesta kukaan liputa, jos emme sitä itse tee. Nurmijärvi on kiinnostava asuinpaikka keskellä metropolialueen sykettä. Strateginen lupauksemme on, että palvelut pelaavat ja asukkaat ja yritykset ovat tyytyväisiä. Teemme parhaamme sen eteen, että Nurmijärvi on positiivinen ilmiö – ja nyt kun tulosta syntyy kannattaa meidän kainostelematta nosta ilmiö pöydälle ja olla ylpeitä Nurmijärvestämme. Hyvä me!

Viestinnän ja markkinoinnin osalta olemmekin laittamassa homman isolle ja jotta ymmärrämme haasteemme ja mahdollisuutemme tältä osin, olemme tilanneet viestinnästämme arvioinnin, joka valmistuu huhtikuun aikana.

Iloista pääsiäisen aikaa kaikille ja pidetään yhteyttä!

Outi

 

Blogin etusivulle

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä