Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Paluu pulpettiin

13.4.2018

Ihminen on kiintoisa otus. Näkemyksemme syntyvät ja hioutuvat kokemustemme ja vuorovaikutuksen myllyssä, jossa elämme. Olennaista on, että mylly ei pysähtyisi, vaan oppiminen jatkuu ja näkemykset päivittyvät.

Viime aikoina olen päässyt tuulettamaan pölyttynyttä vinttikomeroani sivistys- ja varhaiskasvatusasioissa. Pääsin mukaan sivistystoimen johdon koulu- ja päiväkotikierrokselle kuulemaan niiden tilanteesta, henkilöstön toiveista ja näkemään, mitä koululaisten ja päiväkotilaisten arki on. Kierros on vasta puolessa välissä, mutta paluu ”pulpettiin”, noin 30 vuoden jälkeen, on ollut opettavainen ja silmiä avaava. Olen jo nyt kovasti vaikuttunut ja innoissani siitä, mitä olemme nähneet ja kuulleet.

Oppimisympäristöjä on uudistettu ja niiden osalta on keksitty idearikkaita ratkaisuja, tietotekniikkaa hyödynnetään monipuolisesti, liikunta on vahvasti osa koulujen ja päiväkotien arkea, opetus ja muu toiminta on monimuotoista ja uudet opsit tuntuvat sujahtaneen hyvin koulujen arkeen. Olemme nähneet unkarilaisen pedagogiikan hyödyntämistä matematiikassa, robottien ohjelmointia päiväkodeissa, opiskelua ulkorasteilla ja myös hauskaa ryhmäoppimista ihan tavallisen kaapin takana.

Kuntamme suuruuden ja monitaajamaisuuden vuoksihan meillä on paljon kouluja ja päiväkoteja. Tilat saattavat olla vanhoja ja tällä hetkellä jopa osin epätarkoituksenmukaisia, mutta näyttää siltä, että toiminnan laadusta ei tingitä. Nurmijärvi on lähtenyt vahvasti kehittämään opetusta ja varhaiskasvatusta. Meillä on halua ja innostusta olla edelläkävijöiden joukossa myös mukana kokeiluissa, joita on tehty esimerkiksi tutor-opettajien, oppilasagenttien muodossa, osallistumalla maailman suurimpaan vanhempainiltaan, johon materiaalia kuvattiin Lepsämän koululla ja esimerkiksi hankkimalla koulujen käyttöön uudenlaisia oppimisvälineitä – ipadeja ja shpero älypalloja.

Onhan meillä toki myös monia ratkaistavia asioita ja jopa ihan aitoja ongelmiakin. Mutta vaikuttaa siltä, että pääosin arki sujuu ja asioita tehdään positiivisella meiningillä. Olemme siitä onnellisessa asemassa, että Nurmijärvi kasvaa ja meille sekä syntyy, että muuttaa uusia perheitä. Palveluilla on käyttöä ja kehitys näyttää monelta osin positiiviselta. Toki viimeisten vuosien pienet syntyvyysluvut näkyvät myös meillä ikäryhmien pienenemisinä. Haasteita tuo myös se, että väestökehitys eri alueilla vaihtelee ja jossain alueella lapsimäärä vähenee rajustikin, kun taas toisaalla voi olla suurtakin kasvua. Rakennukset ovat siellä, mihin ne on tehty ja palapelin rakentaminen vaatii taitoa, mutta myös joustavuutta.

Olen tällä viikolla iloinnut myös siitä, että valtion suunnasta katse on nyt myös sivistyksessä ja varhaiskasvatuksessa. Kehysriihestä tuli päätös siitä, että kieliopinnot alkavat jo ensimmäisellä luokalla ja myös varhaiskasvatuslaki sekä lukiolaki tulivat eduskunnan käsittelyyn.

Koulujen ja päiväkotien merkitystä ei voi liikaa alleviivata. Erityisesti meillä – kasvukunnassa, tulevaisuustyö jota taitavat kasvattajamme tekevät, rakentaa pohjaa pitkälle tulevaisuuteen sekä yksilöiden, että yhteisön näkökulmista. Panostus pienimpiimme on panostus tulevaisuuteen.

Outi

 

Blogin etusivulle

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä