Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Mikä ihmeen neljäs sektori? Onko sitä Nurmijärvellä?

19.10.2018

Kolmas sektori on jo yleiskieleen vakiintunut termi, jolla tarkoitetaan mm. yhdistyksiä ja seuroja. Mutta mikä on viime aikoina yhä useammin vastaan tuleva neljäs sektori?

Tutkijoiden mukaan neljäs sektori tarkoittaa kansalaisten itse organisoimaa ja omaehtoista toimintaa, joka tapahtuu yleensä järjestötoiminnan ulkopuolella. Puhutaan myös kaupunkiaktivismista. Se on luonteeltaan aloitteellista ja proaktiivista ja sen tavoitteena on useimmiten konkreettiset teot jonkin asian hyväksi, mutta yhä useammin myös yhteiskuntaan tai asioiden valmisteluun vaikuttaminen. Neljäs sektori nojaa tee-se-itse-henkeen ja jakamistalouteen. Toiminnassaan ja järjestäytymisessään neljäs sektori hyödyntää tyypillisesti sosiaalista mediaa ja sitä ilmenee yleisemmin kaupunkimaisissa oloissa.

Tyypillisesti neljännen sektorin toiminta on somekampanjoita, pop-up-tilaisuuksia, pop-up-auttamista tai osallisuustekoja. Se organisoituu kevyesti ja toimii nopeasti.

Jotkut povaavat, että käynnissä on vallan uusjako, jossa neljäs sektori ottaa julkiselle vallalle kuuluvia tehtäviä, laajentaa markkinatalouden perustaa ja uudistaa tapaamme ymmärtää demokratiaa. Sosiaalinen media on mahdollistanut saman mielisten helpomman verkostoitumisen, uusien ideoiden syntymisen ja toiminnan aikaansaamisen.

Mielestäni on aika selvittää, mitä neljäs sektori tarkoittaa Nurmijärvellä. Mitä esimerkiksi pop-up-toiminnan tai jakamistalouden osalta on menossa? Onko syntymässä uusia tapoja osallisuuteen? Miten neljäs sektori haastaa julkista sektoria ja sen järjestelmiä? Miten saisimme kaikki neljä sektoria toimimaan paremmin yhteen?

Outi

 

Blogin etusivulle

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä