Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Mihin jengiin Nurmijärven kannattaa jatkossa kuulua?

10.6.2022

Hyvinvointialueiden käynnistyessä ja mahdollisen TE-uudistuksen myötä tulee toimintaympäristömme muuttumaan sekä päätöksenteon, että edunvalvonnan näkökulmista.

Uskon, että palveluiden käyttäjistä pidetään kyllä huolta ja tietoa on tarjolla siitä mikä on oikea osoite tai numero minkäkin asian hoitamiseksi.

Kuntien edunvalvonnan ja yhteistyön kannalta tilanne on kuitenkin hieman mutkikkaampi. Hyvinvointialuejako tekee uusia rajoja vanhojen yhteistyökuvioiden sisään. TE-uudistuksesta ei ole vielä tietoa, mutta varmaa on, että toteutuessaan se tuo myös uusia ja todennäköisesti edellisistä poikkeavia rajoja. Mikä siis on porukka, jolla saamme äänemme kuuluviin ja jossa on meidän tilannettamme symppaavia kavereita?

Pääkaupunkiseudun kehysalueen – ns. KUUMA-alueen vahvuus tässä tilanteessa on se, että meillä on jo vakiintunut ja toimiva yhteistyö alueen kuntien kesken. Siitä huolimatta, miten alue muutoin pilkotaan, on todennäköistä, että pääkaupunkiseudun kehysalueella sijaitsevilla kunnilla on intressi tehdä yhteistyötä jatkossakin.

KUUMA -kunnilla on jo 20-vuoden historia. Alkuperäisen yhteistyön aloittivat Keski-Uudenmaan kunnat: Tuusula, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä sekä Nurmijärvi. Pornainen liittyi KUUMA-seutuun vuonna 2005. Sipoo, Kirkkonummi, Vihti ja Hyvinkää liittyivät mukaan yhteistyöhön vuonna 2011.

KUUMA yhteistyö on ollut hedelmällistä. MAL-sopimuksissa tai muissa Uuttamaata, pääkaupunkiseutua tai laajempaa metropolialuetta koskevissa tarkasteluissa KUUMA on alue, jolle on helppo vaatia ja saada edustajaa ja ääntä.

KUUMA:sta on tullut tunnettu nimenä ja suuri osa eri hallinnon toimijoista tunnistaa termin.

KUUMA-yhteistyöllä on myös ollut helppo lähestyä kansainvälisiä kontakteja. KUUMA kääntyy englanniksi helposti käsitteellä Helsinki Ring of Industry – Helsingin teollinen Kehä – ja toden totta, kun kartalta katsoo KUUMA muodostaa pääkaupunkiseudun ympärille vahvan kehän, jolla on melkoinen merkitys koko seudun – ja itseasiassa koko maan menestyksen kannalta.

Keusoten alue on määritelty ja hyvinvointialue jatkaa samalla pohjalla. TE-toimintojen yhteistyöalueista ei vielä ole tietoa. Mutta vaikuttaa siltä, että KUUMA jengi, johon kannattaa kuulua edellisistä riippumatta – ihan jo hyvän yhteisfiiliksenkin vuoksi.

Viime viikolla julkaistiin seudun uusi markkinointivideo. Video on englanninkielinen, mutta siitä valmistuu myöhemmin versiot suomen- ja ruotsinkielillä tekstitettyinä. Mitäs tuumaatte?

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä