Nurmijärven blogi

Asiaa asiantuntijalta, Kunnanjohtajalta

Asiaa asiantuntijalta, Kunnanjohtajalta

Maalaismaisema kutsuu liikkumaan – pyydä tuttusikin mukaan!

27.7.2023

Tunnustan. Olen hurahtanut urheiluun.

Liikunta kuului vahvasti lapsuuteeni. En pysynyt kuulemma hetkeäkään paikallani.

Uskon, että monilla muillakin meistä lapsuus täyttyi harrastuksista. Omia kesämuistoja pohtiessani, mieleni valtaa vastaleikatun jalkapalloviheriön tuoksu ja asvalttiruvella olevat polvet. Toisilla muistot kuljettavat ratsastusleireille, keskiyön uinteihin, voltin harjoitteluun trampoliinilla, skeittiparkin rampilla vietettyihin tunteihin, kavereiden kanssa tehtyyn pyöräretkeen tai kenties isovanhempien kanssa metsässä vietettyyn eväshetkeen.

Mutta aikuisuuden kynnyksellä jotain tapahtuu, harrastamisen kustannuksella. Niin itsellänikin. Opiskelut, parisuhteet ja viimeistään perheen perustamiset mullistavat ajankäyttöä, liikunnan usein jäädessä jalkoihin.

Vaikka olen aina tiedostanut liikunnan tärkeyden omalle hyvinvoinnilleni, uuden harrastuksen aloittaminen on silti aikuisiällä tuntunut vaikealta. Mistä aloittaisi? Mitä voisikaan tehdä? Mikä kiinnostaisi oikeasti? Voiko näin vanhana enää aloittaa uutta? Mitä kaikkea sitä voisikaan harrastaa uudella paikkakunnalla?

Onneksi Nurmijärvi tarjoaa aktiiviselle ihmisille lukuisia vaihtoehtoja! Erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin voi tutustua muun muassa Rotaryklubin koko perheen tapahtumatorilla Monikon edustalla 19.8. klo 11–15. Tapahtumassa on mukana laaja kirjo urheilu- ja harrasteseuroja kertomassa tarjonnastaan. Nurmijärvi-Klaukkalan Rotaryklubin tapahtumatori Monikon Tapahtumatorilla 19.8. klo 11-15.

Toinen mahdollisuus on osallistua Klaukkalan kirjastossa tiistaina 22.8. klo 17–19 järjestettävään tapahtumaan, jossa paikalliset toimijat esittelevät aikuisille suunnattua harrastustoimintaa kirjaston aulassa.  Aikuinen – Löydä harrastus! Klaukkalan kirjasto 22.8. klo 17-19

Mutta takaisin siihen hurahtamiseen. Se nimittäin liittyy myös Nurmijärveen.

Havahduin ensimmäisenä koronavuonna 2020 siihen, että liikunta oli kadonnut tyystin elämästäni. Tai paremminkin – olin itse lopettanut liikkumisen. Päätin ottaa kirjoittajaa niskasta kiinni, vedin lenkkitossut jalkaan ja aloitin hikoilun. Sitten kuvioon tuli maantiepyöräily. Sitten punttisali. Sitten vakiovuoro tennishallilla. Ja niin edelleen.

Yksi syy harrastusten moninaisuuteen on se, että Nurmijärvi tarjoaa aktiiviselle lukuisia mahdollisuuksia. Metsät kutsuvat polkujuoksemaan. Kentät pelaamaan. Yleisövuorot luistelemaan ja ladut sivakoimaan. Kaunis maaseutumme houkuttelee pyörälenkille aivan eri tavalla kuin kaupunkiympäristö. Yksi hyvä tapa tutustua elokuiseen Nurmijärveen onkin lähteä Seitsemän veljeksen pyöräreitille. Jos aika tai kunto ei riitä koko matkan polkemiseen, voi reitistä piirtää helposti itseä kiinnostavan kokonaisuuden.

Pitkospuureitit ja luontopolut tarjoavat liikuntakokemuksia rauhallisempaan tahtiin. Seitsemän veljeksen vaellusreitin komeimmat osuudet osuvat Myllykoskelle, kun Isosuon pitkospuut mahdollistavat puolestaan luontokokemuksen aivan Klaukkalan keskustassa. Nukarinkoski on niin ikään ihastuttava retkikohde, joka sopii myös perheen pienemmille.

Mies kävelee pitkospuita pitkin Seitsemän veljeksen vaellusreitillä.

Nurmijärvellä on myös useita järviä ja lampia, joissa voi huuhtoa pölyt ja hiet. Itse juoksen toisinaan iltalenkin Valkjärvellä ja pulahdan puolivälissä lenkkiä järveen iltauinnille. Siitä on sitten mukava jatkaa virkistyneenä kotiin. Mutta voi järviin tutustua myös soutelemalla, suppailemalla, melomalla tai vaikka sukeltamalla. Nurmijärven Latu & Polku sekä Pro Valkjärvi auttavat tutustumaan näihin harrastuksiin!

Uimareita ja soutaja Valkjärvellä heinäkuussa 2023

 

Ja voihan Nurmijärvellä pelata vaikka padelia, futista, lätkää, ringetteä, beach volleyta, salibandya, frisbeegolfia, tennistä, golfia ja vaikka mitä. Voi lähteä punttisalille, keilaamaan tai heittämään dartsia.

Nurmijärvellä järjestetään myös kiitettävästi erilaisia matalankynnyksen urheilutapahtumia, joihin kannattaa ilmoittautua mukaan. Tänäkin kesänä on järjestetty muun muassa EVOC-maastopyöräilytapahtuma, Nurmijärvi-marathon, Sääksi-triathlon, porrastreeniä ja puistojumppaa. Tulevana viikonloppuna järjestetään maalaiskunnalle sopivasti Lande Race -maastojuoksutapahtuma. Täytyy todeta, että tällainen tapahtuma on kutkuttava lisä Nurmijärven kesään!

Ja eihän liikuntatapahtumien tarvitse aina olla isoin puittein tai ammattimaisesti järjestettyjä. Oma kaveriporukkani päätti kokeilla triathlonia: uimme Valkjärvessä, juoksimme järven ympäri sekä pyöräilimme Nurmijärven maalaismaisemassa. Pääasia ei suinkaan ollut kilpailu, vaan yhdessä vietetty aika ja kesästä nauttiminen. Ja siihen Nurmijärven maalaismaisema tarjosi kaikkien osallistujien mielestä loistavat puitteet.

Nautitaan siis liikkuen loppukesästä. Ja kutsutaan tuttuja mukaan harrastamaan – se voi olla juuri se kaivattu kannustin, joka sytyttää toisessa liikunnan kipinän!

Loppuun keräsin vielä Nurmijärven tapahtumakalenterista muutaman vinkin loppukesän liikuntatapahtumista. Miltä kuulostaisi jokin seuraavista?

Haluatko oppia melomaan? Tulevana viikonloppuna Kiljava Resortilla järjestetään melonnan alkeiskurssi.

Entä suppailemaan? Pro Valkjärvi mahdollistaa suppailut Valkjärvellä.

Vipattaako zumbajalka? Olohuoneen Zumba-tapahtuma 2.8. klo 10-11 Kirkonkylän torilla sopii kaikenikäisille, myös aloittelijoille.

Kiinnostaako suunnistus? Rajamäen Rykmentti järjestää iltarasteja tiistaisin eri puolilla kuntaa.
Kiinnostaisiko lastasi uintiharrastus? Rajamäen Kehityksen Tutustumisuinti-tapahtuma 6.8. on tarkoitettu uinnista ja uintitekniikan kehittämisestä kiinnostuneille 6-12-vuotiaille.

Tanssia vai jumppaa? Vai molempia? Tanssijumppaa Rajamäen kyläpäivässä 26.8. klo 12-13.

Kannattaa myös tutustua Nurmijärven Opiston tarjontaan. Sekä tietysti myös kunnan liikuntapalveluiden tarjontaan: aikuisten liikuntakausi alkaa 4.9. 

Kesäterkuin,

Teemu Siltanen

Kunnan viestintäpäällikkö, joka kaappasi kunnanjohtajan blogin viikoksi

 

 

Takaisin listaukseen

Kunnan työntekijät, oman alansa asiantuntijat, eri toimialoiltamme  kirjoittavat blogikirjoituksia ajankohtaisista asioista.

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä