Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Liput salkoon sunnuntaina – isänpäivän kunniaksi!

8.11.2019

Isä, iskä, faija, isi, äijä, ukko, papparainen, fatsi, fade, dädi, isiliini, isäntä, isäukko, isänen, vaari, pappa, ukki, taatto, isoisä, taata, fafa, muffa…

Rakkailla isillämme on monia ihania kutsumanimiä – ja kaikukoot ne kaikki kauniisti sunnuntaina, sillä ensimmäistä kertaa maamme historiassa 10.11.2019 vietettävä isänpäivä on liputuspäivä. Onnea isät!

Isän merkitys ja arvo on viimevuosina saanut ansaitsemansa huomion sekä keskusteluissa että käytännön toimissa. Isät ja isien tarpeet tunnistetaan paremmin jo neuvolajärjestelmästämme lähtien. Isät saavat myös aiempaa enemmän tukea kasvattajina ja isyysvapaiden käyttö on kasvanut merkittävästi viimevuosina.

Edelleen on kuitenkin varmasti paljon asioita, joissa isyyttä ja isien tasa-arvoisempaa asemaa voitaisiin tukea nykyistä paremmin. Yksi ratkaisemattomista asioista on perhevapaiden uudistaminen. Myös meillä kuntasektorilla on hyvä pysähtyä miettimään, mitä vielä voisimme tehdä isien ja isyyden hyväksi.

Isänpäivä on mainio hetki käydä keskustelua isyydestä ja isien merkityksestä. Toivottavasti kahvipöytien ympäriltä nousisi ideoita ja ajatuksia, joista lähtisi viriämään uusia toimintamalleja ja tarkoituksenmukaisempia käytäntöjä.

Isänpäivästä tuli virallinen liputuspäivä tosiaankin vasta tämän vuoden maaliskuussa, jolloin valtioneuvosto hyväksyi muutoksen liputusasetukseen, vaikka idea isänpäivästä kehittyi äitienpäivän vanavedessä 1900-luvun alkupuolella.

Äitienpäivää on vietetty Suomessa ensimmäisen kerran 1918 ja virallisemmin vuodesta 1927. Isänpäivää on vietetty Suomessa ensimmäisen kerran 1948, mutta vasta 1970-luvulla isänpäivä vakiintui yleisesti vietettäväksi juhlapäiväksi.

Yliopiston almanakkaan isänpäivä merkittiin ilman Helsingin yliopiston päätöstä jo vuosina 1970–1972, mutta se poistettiin, kun asia huomattiin. Vuonna 1987 yliopisto viimein katsoi päivän niin vakiintuneeksi, että se hyväksyttiin pysyvästi kalenteriin ja merkittiin myös liputuspäiväksi.

Isyys on mittaamattoman arvokas asia, mutta se on myös lahja. Nurmijärven seurakunta järjestää tyhjän sylin rukoushetken lauantaina 9.11. klo 17-17.45 Nurmijärven siunauskappelissa. Tilaisuudessa on mahdollisuus hiljentyä muistamaan poismennyttä pientä tai lasta, jota ei koskaan saatu.

Lämpimät onnittelut kaikille isille ja hyvää isänpäivää muillekin!

Isä ja lapsi pellonlaidalla

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä