Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Latautuvatko akkusi joulurauhalla vai hössötyksellä?

21.12.2018

Vaikka maailma ei ehkä tullutkaan vielä valmiiksi, paljon on tänäkin vuonna saatu aikaiseksi. Valtuuston kokouksen lopuksi kävin läpi muutamia vuoden kohokohtia Nurmijärvellä:

 1. On tehty strategia
 2. On pidetty kautta aikojen ensimmäinen positiivinen ilmiö -gaala
 3. On uudistettu asukasiltoja toimialatoreiksi, keskustelevampaan suuntaan ja pidetty asukasillat kaikissa kolmessa taajamassa
 4. On tehty organisaatiopäivitys
 5. On liitytty Kiertokapulaan
 6. On rekrytoitu useita johtajia ja saateltu mm. pitkäaikainen kunnanjohtajamme Kimmo eläkkeelle
 7. On tehty päätös liittymisestä Keski-Uudenmaan Sote -kuntayhtymään ja viety läpi Nurmijärven kunnan näkökulmasta suurin organisaatiomuutos ja fuusio kautta historian, kun yksi toimiala on siirretty kuntayhtymälle.
 8. On tehty useita merkittäviä päätöksiä rakentamiseen ja infraan liittyen – mm. Klaukkalan kehätie, isoja kaavahankkeita, Rajamäen liikenneympyrä, tontinmyyntejä jne.
 9. Isoja hankkeita on valmistunut mm: Rajamäen Lähde ja Kirkkotien liikenneympyrä
 10. On saneerattu, remontoitu ja huollettu tiloja ja ulkoalueita
 11. On remontoitu kunnanvirastoa ja kohennettu kokoustilojen kuntoa
 12. On tuotu kunnan omistamaa taidetta paremmin esille
 13. On tehty viestinnän auditointi ja otettu tiikerinloikka viestinnässä
 14. On käynnistetty kotisivujen uudistaminen, joka on jo pitkällä
 15. On parannettu digitaalisia palveluita ja otettu käyttöön Solmu asiointikanava
 16. On lisätty yrittäjäyhdistysten kanssa yhteistyötä ja perustettu yhteinen NEA ry
 17. On käynnistetty kunnan talouden ja johtamisen uudistaminen tuotteistusmallilla
 18. On pidetty Siisti-ilmiö-kampanjoita ja kannustettu ihmisiä pitämään huolta ympäristöstä
 19. On tehty lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
 20. On käynnistetty Nurmijärven kestävän kasvun – Nuuka -ohjelmatyö
 21. On kehitetty kunnan johtamismalleja ja koulutettu mm. valmentavaa johtamista
 22. On taisteltu koulukuljetusten ongelmien ratkaisemiseksi
 23. On saatu valtakunnallinen kunniamaininta perhetukikeskustyöstä (Koiramäki)
 24. On saatu vuoden 2018 liikkuva koulu -palkinto

Näillä ja monilla muilla toimin on Nurmijärvellä joka päivä tehty töitä kuntalaistemme hyväksi. On aika kiittää ja kumartaa. Kiitos kunnan työntekijöille, kiitos kuntalaisille, kiitos yhteistyökumppaneille! Yhdessä me olemme tehneet Nurmijärvestä jälleen positiivisemman ilmiön.

Eikä suotta, sillä Nurmijärven kasvu on noussut jälleen prosentin tuntumaan – korkeammalle kuin kertaakaan vuoden 2010 jälkeen.

On aika ladata akut ja kerätä ajatukset tulevaa vuotta varten. Joulu luo täydelliset puitteet tähän. On mahdollisuus hiljentyä, rauhoittua, nukkua ja toipua – tai jos latautuminen tapahtuu enemmänkin tekemisen kautta, jouluna on hyvä hetki myös olla sosiaalinen, leikkiä, huushollata ja hössöttää.

Nurmijärveläiseen jouluaattoon suosittelen Rajamäen Uimahallin ihanan tunnelmallista aamusaunaa ja joulukirkkoa, joita järjestetään useita eri puolilla kuntaa. Nurmijärven kirkonmenoihin voi osallistua myös kuuntelemalla aattona Radio 1:tä klo 15 tai joulupäivänä klo 6.55.

Omasta ja Nurmijärven kunnan puolesta toivotan iloista ja lämminhenkistä joulua kaikille

Joulutunnelmaan virittäytymiseksi vielä lyhyt katkelma Seitsemästä veljeksestä:

On joulu-ilta. Ilma on suoja, harmaat pilvet peittää taivaan ja vasta tullut lumi peittää vuoret ja laaksot. Kuuluu metsästä hiljainen kohina, teeri illastaa urpuisessa koivussa, tilhiparvi punoittavassa pihlajassa, ja harakka, männistön kärkäs neito, kantelee varpuja vastaisen pesänsä perusteeksi. Niin mökissä kuin komeassa kartanossa on iloa ja rauhaa, niin myös veljesten pirtissä Impivaaran aholla. Ulkopuolella sen ovea näet olkikuorman, jonka Valko on vetänyt Viertolan kartanosta joulun kunnioiksi pirtin laattialle. Ei tainneet veljekset täälläkään unohtaa joulu-olkien kahinata, joka oli ihanin muistonsa lapsuuden ajoista.
 
Mutta pirtistä kuuluu löylyn kohina kiukaan kuumilta kiviltä ja pehmeitten vihtojen hutkina. Ottavat nyt veljekset ankaran joulukylvyn. Ja koska viimein polttavan helteinen löylytys oli päätetty, astuivat he alas, pukivat päällensä ja istuivat levähtämään palkeille, jotka rahien verosta olivat asetetut pitkin seiniä. Siinä he istuivat, puhallellen ja vuodattaen hikeä. Loimottava päre valkaisi huonetta; Valko hinkalossaan rouskutteli kauroja, koska oli muistettu hänenkin jouluansa; torkkuen ja haukoitellen istui orrellansa kukko; Killi ja Kiiski, leu’at käpälillään, makasivat lähellä uunia, ja Juhanin polvilla kehräili entinen Jukolan vanha, vesiharmaa kissa.
 
Rupesivat viimein Timo ja Simeoni rakentelemaan ehtoollista; mutta muut nostelivat lyhteitä sisään. Aukaisivat he siteet, levittelivät oljet permannolle noin korttelin paksulta, mutta paksummalta parvelle vielä, jossa he tavallisesti viettivät iltansa ja yönsä. – Valmis vihdoin oli ehtoollinen: seitsemän reikäleipää, kaksi tammipöytyrillistä höyryävää karhun-lihaa ja kiulullinen olutta seisoi pöydällä. Itse olivat he keittäneet oluensa, muistain tarkasti äitinsä menetystä tämän juoman panossa. Mutta olivatpa sen laittaneet väkevämmäksi tavallista talonpojan olutta. Mustanpunaisena kuohui se kiulussa; ja jos kannullisen sitä nielaisit, tunsitpa hieman huimausta aivossas.

 

Outi

 

Blogin etusivulle

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä