Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajan blogi 9.2.2024 – Mihin sinä käyttäisit 25000 euroa Nurmijärvellä?

9.2.2024

Onko sinulla Nurmijärven kuntalaisia hyödyttävä idea, joka on vain kohtuullisen taloudellisen satsauksen päässä toteutumisesta.

Nurmijärven kunta jakaa tänä vuonna 25000 euroa osallistavan budjetin kautta ja juuri sinun ideasi voi olla se, joka saa tänä vuonna potista rahoitusta.

Ilmoita ideasi mukaan viimeistään ystävänpäivänä 14.2.

 • sähköisesti Solmu-verkkoasiointipalvelussa, tai
 • paperilomakkeella Kirkonkylän, Klaukkalan tai Rajamäen kirjaston asiakaspalvelupisteissä, kirjastoauto Oivassa tai kunnanviraston asiakaspalvelupisteessä (Keskustie 2B) (huomioi aukioloajat).

Huomaa, että idean tulee täyttää seuraavat kriteerit:

 • Idea tukee kuntastrategian toteutumista (Paremman arjen ilmiö). Tutustu kuntastrategiaan täällä.
 • Idean toteutus on kunnan toimivallassa, eikä se ole ristiriidassa kaavan, voimassa olevien päätösten, suunnitelmien, selvitysten tai lainsäädännön kanssa.
 • Idean toteutus on kustannusten osalta kertaluonteinen, eikä sen toteuttamisesta tule aiheutua merkittäviä toistuvia henkilöstömenoja tai muita käyttötalousmenoja kunnalle seuraaville vuosille.
 • Idea on epäkaupallinen ja se toteuttaa yleishyödyllistä tarkoitusta.
 • Idea tulee olla (pääsääntöisesti) toteutettavissa saman vuoden aikana.
 • Idean toteuttajana voi toimia idean ehdottaja tai kunta.
  • Jos ehdottaja on yksityishenkilö tai yksityishenkilöistä muodostettu rekisteröimätön ryhmä ja ehdottaja haluaa toteuttaa idean, voidaan määräraha maksaa vasta jälkeenpäin kuitteja vastaan.
 • Idean voi tarvittaessa yhdistää laajemmaksi kokonaisuudeksi samankaltaisen idean tai ideoiden kanssa ennen kuin se etenee äänestykseen.
  • Kunnan asiantuntijoista muodostettu raati arvioi ehdotukset ja ottaa tarvittaessa yhteyttä ehdottajaan idean sisältöön ja toteutukseen liittyen.
 • Idea on uusi, eikä sen kaltainen toteutus ole saanut määrärahaa aiempina vuosina.
 • Idean kokonaiskustannukset on mahdollista arvioida ja ne mahtuvat osallistuvan budjetoinnin määrärahaan (vuonna 2024 25 000 €).

Ideat arvioidaan ja niiden pohjalta käynnistetään kuntalaisäänestys 7.3.-3.4.2024. Lähtökohta on, että toteutukseen valitaan ideat, jotka ovat saaneet eniten ääniä ja joiden budjetti mahtuu asetettuun 25000 euron raamin sisään.

Ideoiden toteutuksen voi aloittaa heti tulosten julkistamisen jälkeen. Tavoite on, että ideat saadaan toteutettua vuoden 2024 aikana.

Vuonna 2023 osallistuva budjetointi palasi tauolta ja teimme sen jälkeen palautekyselyn, jonka mukaan 71% vastaajista oli sitä mieltä, että osallistuva budjetointi pitää säilyttää.

Vastaajat olivat myös sitä mieltä, että osallistuminen osallistavan budjetoinnin prosessiin on lisännyt kiinnostusta vaikuttaa kunnan päätöksentekoon ja lisännyt ymmärrystä kunnan toiminnasta ja kustannuksista, sekä yhteisiin asioihin vaikuttamisesta.

Tänä vuonna olemme lähestyneet ideahaussa erikseen myös koululaisia Wilman kautta ja nuoria mm. nuorisovaltuuston kautta.

Toivottavasti innostut!

Pistä ideasi ehdolle – ja unelmistasi voi tulla totta!

Outi

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä