Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajan blogi 22.3.2024 – Mitkä ovat sinun ilmastotekojasi? Vastaa kyselyyn ja voita ResQ lahjakortti

22.3.2024

Ilmastotyöstä, kierrätyksestä, ekoilusta ja muusta ympäristön hyväksi tehtävästä työstä on tullut ilahduttavasti nyt niin vahva trendi, ettei talouden taantumakaan ole saanut sitä nujerrettua. Ihmiset haluavat tehdä työtä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja ympäristön suojelemiseksi. Edelleen kuitenkin moni pohtii, mikä on tehokkainta ja tarkoituksenmukaisinta.

Kunnan vuotuinen, nyt jo neljättä kertaa tehtävä ilmastoasioita sisältävä kysely kuntalaisille on nyt avattu. Kuntalaisilta kysytään, millaisia ilmastotekoja he tekevät tai tekisivät, jos se olisi mahdollista? Vastausaikaa on 8.4.2024 saakka.

Sähköisesti ilmastotyökyselyyn pääset vastaamaan tämän linkin kautta. Kyselyyn voi vastata myös paperisella kyselylomakkeella, joita saa kirjastoista ja jonne ne myös palautetaan kyselyn aukioloaikana.

Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan kolme ResQ Clubin 20 euron lahjakorttia. ResQ Club on palvelu, jonka avulla on helppo vähentää hävikkiruoan määrää ostamalla alueen ravintoloilta ylijäämäruokaa puoleen hintaan. Kunnan alueella ResQ ruokaa voi ostaa esimerkiksi koulujen ja päiväkotien ruoat valmistavalta Aleksialta.

Laadimme Nurmijärvelle parhaillaan ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaa, jonka avulla laajennetaan näkökulmaa muihinkin ympäristöasioihin, jotka täytyy huomioida yhtä aikaa ilmastovaikutusten kanssa. Kyselyssä kysytään lisäksi kuntalaisten mielipiteitä siitä, mitä ympäristö- ja ilmasto-ohjelmassa olevia teemoja kunnan pitäisi seuraavaksi kehittää ympäristötyössään.  Mitkä ovat ne ympäristöasiat, joihin Nurmijärvellä pitäisi seuraavaksi kiinnittää erityistä huomiota? Ohjelmaa työstetään yhdessä Keski-Uudenmaan Ympäristökeskuksen, Nurmijärven Kotien, Nurmijärven Sähkön, Nurmijärven Veden, Aleksian, maaseutuhallintopalveluiden, Kiertokapulan ja Kolmenkierron kanssa. Valmistuttuaan ohjelma menee kunnanhallituksen hyväksyttäväksi.

Kunnassa on myös käynnissä Ilmastokummit-hanke, jossa kehitetään nurmijärveläistä ilmastotyötä. Hankkeen tavoitteena on lisätä kotitalouksien ja yritysten ymmärrystä omista vaikutusmahdollisuuksistaan päästöjen vähentämiseen, sekä madaltaa kynnystä vaikuttavien toimien tekemiseen hankkeessa luotavien verkostojen tuella.

Hankkeella on kolme kohderyhmää, ja tarkoituksena on tukea ilmastotyöhön ryhtymistä konkreettisesti

1) perustamalla yritysten ilmastotyöryhmän

2) järjestämällä asukkaille kestävien elämäntapojen kiihdyttämöjä

3) kouluttamalla mm. opettajia fasilitoimaan yläkoululaisille ilmastopalapeliä

Voit tutustua paremmin kunnan ilmastotyöhön kunnan kotisivuilla.

Earth hour lauantaina 23.3. innostaa ilmastotekoihin

Vuosittain järjestettävä ympäristötapahtuma ja kansanliike Earth Hour lauantaina klo 20.30–21.30 innostaa ilmastotekoihin, lisää yhteishenkeä sekä vahvistaa yksilöiden sitoutumista ympäristöystävälliseen toimintaan. Lauantaina toivotaan ihmisten sammuttavan valot symbolisena eleenä luonnon ja ilmaston puolesta. Symbolisen eleen lisäksi on hyvä samalla pysähtyä miettimään omia kulutustottumuksiaan ja valintoja sekä niihin vaikuttamista. Miten voisi alkaa toimia ympäristöystävällisemmin ja vastuullisemmin?  WWF:n sivuilta löydät laajasti lisää aiheesta.

Outi

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä