Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Kriisissä on nyt henkisen tuen vaihe

1.11.2019

Nurmijärven Lepsämän koululla syttyi tulipalo lauantaiaamuna 26.10., minkä seurauksena yksi Lepsämän koulun rakennuksista vaurioitui siten, ettei rakennuksessa voida järjestää opetusta. Maanantaiaamuyöstä 28.10. Valkjärven koululla syttyi tulipalo, joka tuhosi toisen Valkjärven koulun rakennuksista.

Viimepäivien tapahtumat ovat pysäyttäneet koko Nurmijärven. Tunnelmat ovat olleet haikeat, mutta samalla kuntalaiset ja kunnan työntekijät ovat osoittaneet päättäväisyyttä ja sisua. Meitä nurmijärveläisiä ei helposti lannisteta! Haluan kiittää kaikkia oppilaita, huoltajia, kuntalaisia ja kunnassa työskenteleviä panoksestanne akuuttien kriisitilanteiden ratkaisemiseksi ja hienosta asenteestanne vaikean kriisin keskellä.

Nurmijärven kunnan valmiussuunnittelujohtoryhmä kokoontui lauantaina ja suunnitteli muutamassa tunnissa Lepsämän koulun oppilaiden sijoittamisen, kouluruokailun ja koulukyyditykset. Asioista tiedotettiin kunnan kotisivujen ja oppilashallinto-ohjelma Wilman kautta. Kunta myös osallistui aktiivisesti keskusteluihin Facebookissa ja Twitterissä. Maanantaina kunnan valmiussuunnittelujohtoryhmä kokoontui aamuyöstä heti ensimmäisten hälytysten jälkeen. Jo ennen koulupäivän alkua kunta oli järjestänyt valkjärveläisille esiopetuksen ja koulun oppilaille väistötilat Uotilan koululta, kuljetukset, kriisiavun sekä tiedottanut asiasta vanhempia ja kuntalaisia. Tärkeintä meille on ollut turvata kriisinkin keskellä, että koululaisten arki toimii, ja tässä muun muassa kouluterveyden- ja opiskelijahuollon, ruokahuollon ja koulujen henkilökunta on tehnyt hienoa työtä.

Akuutti kriisi on monelta osin hallinnassa, mutta henkisesti meillä monella mieli vielä käsittelee kriisiä. Järkyttävän kokemuksen jälkeen on tervettä ja normaalia, että asiat askarruttavat. Kriisin läheltä kokeneille voi tulla pelkoja, fyysisiä oireita, uniongelmia, tunteiden purkauksia, itkuisuutta, ärtyisyyttä, ahdistuneisuutta ja muisti- ja keskittymisvaikeuksia.

Nyt olisi äärimmäisen tärkeää, että perheissä ja kodeissa kiinnitetään asiaan huomiota. Tukea ja ymmärrystä tarvitsevat etenkin lapset, mutta myös aikuiset. Olisi toivottavaa, kodeissa olisi aikaa kuunnella ja keskustella tapahtuneesta. Tärkeää on turvallinen läsnäolo ja fyysinen kosketus – esim. halaaminen. Rutiineista kannattaa pitää kiinni ja huolehtia yhteisistä ruokahetkistä, nukkumaanmenoajoista ja harrastuksista. Aikuisten on tärkeää keskustella omista tuntemuksistaan toisten aikuisten kanssa, jotta he voivat osaltaan tarjota turvaa omille lapsilleen.

Jos tuntuu, että tilanne vaatii lisäresursseja, sosiaali- ja terveyspalveluiden kautta on saatavissa kriisiapua ja huoltajat voivat olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan ja kuraattoriin, jotka osaavat neuvoa lisää henkisen auttamisen kanavista, joita on tarjolla.

Lepsämän ja Valkjärven koulujen väliaikaisjärjestelyt ovat nyt selvillä jouluun asti. Kevätlukukauden ratkaisuja työstetään parhaillaan ja niistä informoidaan heti kun ratkaisut ovat selvillä. Muutostilanteet ovat kaikille haastavia ja kiitän jo tässä vaiheessa kaikkia perheitä joustavuudestanne ja yhteistyökyvystänne, jota olette osoittaneet. Lasten koulutyön ja kriisistä toipumisen kannalta on olennaista, että perheissä suhtaudutaan väliaikaisratkaisuihin myönteisellä ja positiivisella asenteella ja kannustetaan lapsia muutosten keskellä.

Kunta tiedottaa ajankohtaisista asioista kunnan kotisivuilla osoitteessa nurmijarvi.fi. Lisäksi esiopetuksen ja koulujen oppilaita ja huoltajia tiedotetaan Päikyn ja Wilman kautta.

Pidetään huolta toisistamme!

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä