Nurmijärven blogi

Näin Nurmijärvi rakentuu

Näin Nurmijärvi rakentuu

Klaukkalan siisteys puhututtaa, ihastuttaa, vihastuttaa

18.10.2023

Kävin kyselemässä Klaukkalan keskustassa, mitä mieltä ihmiset ovat Klaukkalan siisteydestä. Ilahduttavan moni suostuikin kertomaan näkemyksiänsä ja mielipiteitänsä. Suurin osa haastateltavista oli sitä mieltä, että Klaukkalassa on pääsääntöisesti ihan siistiä, eikä ympäristön roskaisuus pistä häiritsevästi silmään.

Sain myös ”eväitä kotiin” vietäväksi, hyviä vinkkejä ja huomioita siitä, mitä kunta voisi tehdä vielä enemmän siisteyden parantamiseksi. Annettiin sitä myös ”eväitä kuntalaisille”, joilla katsottiin olevan merkittävä rooli siinä, kuinka paljon niitä roskia näkyy katukuvassa.

Millaisia ajatuksia Klaukkalan siisteydestä? Tässä muutamia nostoja!

Mitä mieltä olet Klaukkalan siisteydestä?

”Kävelen melko paljon koiran kanssa omalla ja monilla lähialueillakin, kuten esimerkiksi Tornimäellä. En ole huomannut näillä paikoilla tai omilla kulmillani, että olisi roskaista tai epäsiistiä”, toteaa Vuokko Harjulasta.

Vanha nainen lippalakki päässä seisoo Tokmannin edustalla.
Vuokko

”Käyn täällä lähinnä keskustan tuntumassa. Minusta täällä on ihan siistiä, yleisilme OK – ihan fine.  Yleisesti katsottuna Klaukkalan ilme on parantunut ja jäsentynyt erityisesti S-marketin kulmilla ja uudella linja-autoasemalla”, sanoo kirkonkyläläinen Jukka Bergström.

Mies seisoo liikennerakennuksen vierellä.
Jukka Bergström

”Keskustassa saattaa joskus olla roskaista, ei niin äärimmäisen siistiä, esimerkiksi viikonlopun jälkeen. Lintumetsässä on mielestäni siistiä, ja siihen varmasti auttaa, kun tunnetaan paljolti toisemme ja haluamme asuinympäristön olevan viihtyisä”, kertoo Pekka Lintumetsästä

”Yleiskuva Klaukkalasta on mielestäni epäsiisti, syypäitä tähän ovat kyllä kuntalaiset. Roskaisimmat paikat ovat Monikon ympäristö ja Isoniitun laavu. Koiran ulkoiluttajat keräävät usein samalla roskia, kun lenkittävät koiriaan. Katujen varsilta löytyy kyllä kaikenlaisia roskia, karkkipapereita, pikaruokapakkauksia ja limupulloja, ja yhtenä aamuna löysin mopon akun”, kertoo keskustassa asuva Tuulikki Kallionpää.

Nainen istuu kyykyssä koiran vieressä.
Tuulikki Kalliokoski

”Yleisilmettä on kyllä pyritty parantamaan pensaita ja puita siistimällä ja raivaamalla. Olisi kyllä hyvä, että myös kannot kaivettaisiin alueelta ylös, olisi huolitellumman näköinen lopputulos”, lisää Kalliokoski.

”Pääsääntöisesti Klaukkalassa on mielestäni ihan suhtkoht siistiä. Tosi siistiähän täällä olisi, jos jokainen meistä laittaisi ne roskat roskikseen, eikä pudottaisi maahan”, toteaa Jami Jääskeläinen Harjulasta.

Mies pitää kiinni ostoskärryjistä, joissa istuu pikkulapsi.
Jami Jääskeläinen

Mikä neuvoksi?

Tässä muutama pohdinta ja neuvo ympäristön siisteyden parantamiseksi:

”Nykyään syödään niin paljon pikaruokaa, ja niiden kertakäyttöastiat sitten putoavat maahan eivätkä päädy roskiksiin. Nuoriso ehkä on tässä se huolimattomin porukka, mutta toki myös varttuneemmalta väeltä se roska joskus putoaa maahan”.

”Roskiksia olisi hyvä olla lisää, esimerkiksi urheilukentän ja koulun väliselle alueelle. Tyhjennysvälikin voisi olla tiheämpi, ja extratyhjennys tapahtumien jälkeen paikallaan”.

”Suosiossa näyttää olevan nykyään kanansiivet. On huolestuttavaa, että roskien, muoviastioiden ja kääreiden lisäksi heitetään kananluita pientareelle ja ojiin. Kananluut ovat koirille todella vaarallisia, jopa kohtalokkaita, jos ne pääsevät niitä syömään. Ne pitäisi kyllä jaksaa kantaa lähimpään roskikseen”.

”Sellaisilla alueilla, missä nuoriso pyörii, on selkeästi roskaisempaa. Kyllä sitä sitten viimeistään, kun aikuistutaan ja ollaan jo työelämässä, alkaa miettiä omaa käyttäytymistä ja roskatkin alkavat menemään roskikseen. Pohdituttaa välillä vieläkin – miksi ihmeessä sitä tuli itsekin nuorena toimittua niin tyhmästi”.

Siistiksi-siivoustalkoot – never heard

Käytin samalla tilaisuutta hyväkseni, kun jutuille olin päässyt, ja kyselin, ovatko haastateltavat kuulleet kunnan Siistiksi-siivoustalkoista. Muutama oli talkoista kuullut, mutta suurin osa haastateltavista ei ollut kuullut tai lukenut, eikä täten osallistunutkaan niihin.

Jos et sinäkään tiedä, niin mainostanpa hieman. Kunnan Siistiksi-siivoustalkoot ovat keväisin ja syksyisin. Kunta kannustaa kuntalaisia pitämään talkoita esimerkiksi yhteisöissä, naapureiden tai ystävien kanssa. Kunta tarjoaa jätesäkit ja niiden kuljetuksen jäteasemalle. Vielä muuten ehdit, sillä tämän syksyn siivoustalkooaika päättyy 29.10.2023.

Ympäristön siisteys tuntuu katugallupin perusteella olevan konkreettisesti omissa käsissä. Laittaako käsi roskan roskikseen tai laittaako taskuun hetkeksi, kunnes seuraava roskis on näköpiirissä vai putoaako roska kädestä maahan?

 

Bloggaajana

Jaana Solin, viestinnän asiantuntija

Takaisin listaukseen

Blogi-kirjoituksia rakentamisesta, maankäytöstä, kaduista, virkistys- ja liikunta-alueista, ympäristöasioista, asumisesta ja liikenteestä. Blogin kirjoittajina kunnan työntekijät ja sidosryhmien edustajat.

Ilmakuva Nurmijärven kirkonkylästä.