Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Hyvää äitienpäivää!

11.5.2018

Pitkän talven jälkeen kevät päätti yhtäkkiä tulla. Lämpö silittelee kylmän rypistämää ja kutittelee suupielessä. On aika kaivaa talven kutistamat kesävaatteet. Luonto kutsuu juhlimaan kanssaan. Vihtaan kasvaa lehti lähes saunaa lämmittäessä.

Kevät on kuin syntymän ihme. Odotuksen jälkeinen uuden elämän alku. Ilon, onnen, rakkauden ja hormonien suloinen, mutta voimakas sinfonia. Täydellinen hetki juhlistaa äitienpäivää.

Äitienpäivää on vietetty Suomessa tänä vuonna 100 vuotta. Sen vietto oli alkanut Yhdysvalloissa, Länsi-Virginiassa jo neljä vuotta aikaisemmin ja Suomeen ajatuksen toi Vilho Reima, Suomen Kotikasvatus -yhdistyksen pääsihteeri. Hänen toiveensa oli, että äitienpäivänä muistetaan erityisesti kansalaissodassa poikansa tai puolisonsa menettäneitä äitejä. Hänen kansakuntaa yhdistävä ajatuksensa oli, että kaikilla äideillä, myös vastapuolen äidillä on äidin sydän.

Ensimmäinen äitienpäivä oli heinäkuussa ja sen vietto keskittyi Alavieskaan. Seuraavina vuosina ajatus levisi nopeasti ympäri Suomen ja päivää alettiin viettää toukokuun kolmantena sunnuntaina. Vuodesta 1927 äitienpäivä on ollut toukokuun toinen sunnuntai ja virallinen liputuspäivä siitä tuli vuonna 1947.

Äitienpäivä on monissa perheissä yksi tärkeimpiä juhlapäiviä. Päiväkodeissa ja kouluissa askarrellut kortit ja yllätykset odottavat piiloissa. Perheet ja suvut kokoontuvat yhteen. Pysähdytään hetkeksi elämän ihmeen ja äidin merkityksen äärelle.

Ilon ja juhlan lisäksi päivä herättää myös paljon muitakin tunteita. Päivä antaa mahdollisuuden myös hiljentyä, muistella ja surra. Olen iloinen siitä, että Nurmijärven Seurakunta on perustanut muistopaikan niille, joiden syli on tyhjä lapsettomuuden, keskenmenon, abortin, kuoleman tai jonkin muun syyn takia. Seurakunta järjestää myös äitienpäivän aattona tyhjän sylin rukoushetken yhteistyössä Simpukka ry:n kanssa.

Äitienpäivä on rakkauden ja kiitollisuuden juhlapäivä. Omasta puolestani ja Nurmijärven kunnan puolesta haluan toivotta kaikille oikein hyvää ja lämminhenkistä äitienpäivää!

Outi

Ps. Jos et vielä ole ehtinyt suunnitella menoja äitienpäivän illalle, niin vinkkinä mainittakoon, että Monikossa järjestetään klo 18 musiikkiopiston kuorojen yhteinen äitienpäiväkonsertti

 

Blogin etusivulle

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä