Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Asuntomessut Nurmijärvelle 2022?

30.6.2018

Mitä mieltä olet – pitäisikö Nurmijärvelle anoa asuntomessuja? Entä mitä mieltä olet siitä, että ne on joskus tyrmätty seuraavasti: ”emme tiedä, että onko Nurmijärveä muutaman vuoden päästä edes olemassa”?

Niinpä! Kaikkea sitä kuuleekin!

Nurmijärvellä on vuosikausia jahkailtu asuntomessujen järjestämistä. Vuosituhannen alussa on pohdittu mahdollisuutta järjestää messut Altialta kunnan omistukseen tulleelle etuostoalueelle Rajamäellä. 2006 Vantaan seurakunta on esittänyt messuja Holman alueelle. Ja ainakin vuosina 2011 ja 2017 asiasta on jätetty valtuustoaloitteita. Kaikki ehdotukset on toistaiseksi tyrmätty erilaisin selityksin, joita on ollut jälkikäteen hieman huvittavaakin lukea (https://www.nurmijarvenuutiset.fi/artikkeli/124055-asuntomessuja-ei-tule-lyhyella-tahtaimella-nurmijarvelle tai https://www.nurmijarvenuutiset.fi/artikkeli/98876-asuntomessuja-ei-tarvita-vauhdittamaan-kunnan-kasvua): ei ole sopivaa aluetta, ei ole tarvetta, tontit käyvät kaupaksi ilman messujakin, messuista aiheutuu kustannuksia ja kaiken kruununa tuo ”emme tiedä, että onko Nurmijärveä muutaman vuoden päästä edes olemassa”.

On varmasti ollut aikoja, jolloin kasvu Nurmijärvellä on ollut kovaa, tonteista on ollut pulaa ja tilanne muutoinkin haasteellinen, eikä kunnalla ole ollut valmiutta eikä tarvetta ryhtyä hankkeeseen. Kuitenkin nyt, kun elämme hiljaisemman kasvun aikaa, rakennamme kunnalle näkyvämpää brändiä ja katsomme minkälaisia vaikutuksia messuilla on ollut naapurikunnissamme, olisi helppo sortua jälkiviisasteluun.

Ensimmäiset asuntomessut järjestettiin vuonna 1970 Tuusulassa ja vuonna 2020 samassa kunnassa järjestetään jo kolmannet messut. On selitys sitten mikä hyvänsä, täytyy kyse olla jostain muusta kuin siitä, että sama ”virhe” toistettaisiin kolmatta kertaa.

Asuntomessut ovat toki kunnalle kova ponnistus paitsi työn, myös talouden puolesta mm. kaavoituksen, kunnallistekniikan, pysäköinnin järjestämisen ja muiden kunnalle kuuluvien asioiden suhteen. Vastaavasti messut kuitenkin tuottavat näkyvyyttä ja auttavat parantamaan kunnan imagoa. Taloudellisen hyödyn kannalta olennaista on myös, miten messut heijastuvat mm. alueen yrittäjien toimintaan tai kulttuurielämään.

Nähtävissä on myös esimerkiksi Hyvinkäältä, että jos hanke onnistuu hyvin, se poikii erilaisia muitakin positiivisia asioita ja messujen satoa korjataan useita vuosia vielä tapahtuman jälkeenkin. Siksi olisikin tärkeää, että kaavoituksellisesti saataisiin paitsi messujen kohdealue, myös muu tonttivaranto myyntikuntoon sekä kilpailukykyisesti hinnoiteltua.

Olemme virkamiestyönä jo käynnistäneet selvitystyön sopivien messualueiden kartoittamiseksi. Etsinnässä on alue jonka sijainti olisi houkutteleva, se kytkeytyisi tiiviisti osaksi taajamaa ja sijaitsisi hyvien kulkuyhteyksien päässä. Tarkoitus olisi, että voisimme käynnistää neuvottelut messuorganisaation kanssa jo tulevana syksynä.

Asuntomessuihin liittyy vielä monen monta avointa kysymystä, mutta mielestäni olennaista on, että tällä kertaa emme lähde ensimmäiseksi etsimään perusteluja sille miksi ei – vaan lähtökohtanamme on selvittää, minkälaisia mahdollisuuksia meillä olisi toteuttaa asuntomessut Nurmijärvelle.

Outi

 

Blogin etusivulle

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä