Ajankohtaista

Aluehallintovirasto AVI, Aluevaalit 2022

AVI: Aluevaalien kampanjoinnissa ja äänestyspisteissä on huomioitava kokoontumisrajoitukset ja tilojen käyttörajoitukset

5.1.2022

Aluehallintovirasto AVI tiedottaa 5.1.2022, että aluevaalien kampanjoinnissa ja äänestyspisteissä on huomioitava kokoontumisrajoitukset ja tilojen käyttörajoitukset. Tammikuun aluevaalit käydään 23.1. ja vaalikampanjointi on käynnistynyt tulevilla hyvinvointialueilla. AVIn mukaan epäselvyyttä on aiheuttanut sekä se, miten kampanjointia voidaan tehdä terveysturvallisesti kokoontumisrajoitusten puitteissa, että se, miten äänestäminen voidaan järjestää suljetuiksi määrätyissä tiloissa.

Koronapandemian nopeaa leviämistä hillitäkseen aluehallintovirastot ovat määränneet monelle alueelle kokoontumisrajoituksia ja rajoituksia erilaisten tilojen käyttöön. Aluehallintovirastot eivät ole kieltäneet torikampanjointia tai muutakaan vaalikampanjoihin liittyvää toimintaa, kunhan se on voimassa olevien kokoontumis- ja tilojenkäyttörajoitusten mukaista.

Vaalikampanjointi on järjestettävä terveysturvallisesti

Kokoontumisrajoitukset koskevat yleisötilaisuuksia, myös vaalikampanjoiden osalta. Yleisötilaisuuksia ovat esimerkiksi erilaiset vaalituvat ja -teltat, joihin kutsutaan ihmisiä keskustelemaan. Tyypillisesti väkeä houkutellaan tällaiseen rajattuun tilaan yhtäaikaisesti paikalle joko mainostamalla tilaisuutta ennakkoon, taikka paikan päällä kutsumalla ohikulkijoita liittymään joukkoon.

Tilaisuuden järjestäjän on huolehdittava myös siitä, että hygienia- ja turvaohjeita noudatetaan. Tässä epidemiatilanteessa aluehallintovirasto suosittaa vahvasti erilaisten keskustelu- ja tapaamistilaisuuksien järjestämistä etänä esimerkiksi internetin välityksellä.

Esitteiden tai tuotteiden jakaminen satunnaisille ohikulkijoille ei ole yleisötilaisuus, mutta ohikulkijoiden ohjaaminen rajattuun tilaan lähekkäin on. Alueittain on voimassa erilaisia määräyksiä siitä, voiko yleisötilaisuuksia järjestää lainkaan, ja jos voi, kuinka suuria, ja mitkä ovat rajoitukset sisä- ja ulkotiloissa. Tilaisuuden järjestäjän on huolehdittava, että tilaisuudessa noudatetaan aluehallintoviraston määräyksiä yleisömäärästä ja että sallittua määrää ei ylitetä missään vaiheessa. Aluekohtaiset rajoitukset löytyvät avi.fi-sivuston Usein kysyttyjä kysymyksiä -osiosta.

Ennakkoäänestys on mahdollista kauppakeskuksissa

Ennakkoäänestys ja äänestys vaalipäivänä eivät ole yleisötilaisuuksia, jolloin niitä eivät koske aluehallintoviraston kokoontumisrajoitukset. Ennakkoäänestys ei myöskään ole sellaista huvi- ja virkistystoimintaa, jonka osalta kauppakeskusten yleiset tilat on muutoin suljettu.

Lisätietoja:
Avi.fi

Takaisin listaukseen