Ajankohtaista

Muut viranomaiset, Pelastuslaitos, Poliisi, Valmius

AVAK-valmiusharjoitus Nurmijärvellä 3.9.

6.9.2022

Alueellinen valmiuskeskus eli AVAK toimii kunnan johtokeskuksen ja vastuuviranomaisen antamien tehtävien mukaisesti yhteiskunnan häiriötilanteissa, kuten veden- ja sähkönjakelun pidempiaikaisissa häiriötilanteissa tai suuronnettomuuksissa, jotka vaativat väestön evakuointia tai hätämajoitusta.

Nurmijärven kunta järjesti toukokuussa yhteistyössä Kirkkonummen, Tuusulan, Järvenpään ja Lohjan kanssa AVAK-kurssin, jossa koulutettiin kuntiin uusia AVAK-henkilöitä ja jo koulutuksen saaneita reserviläisiä. Kurssin päätteeksi kunnat harjoittelivat samanaikaisesti lauantaina 3.9.2022 AVAK-toimintaa – häiriötilanteiden ratkaisemista ja muun viranomaistoiminnan tukemista.

Nurmijärven AVAK-valmiusharjoituksen keskiössä evakuoitavat kuntalaiset

Nurmijärven kunnanvirastolla oli lauantaiaamuna 3.9. kuhinaa, kun AVAK-kurssin päätösharjoitus oli käynnistymässä. Kurssin kouluttajat tapasivat puoli tuntia ennen kurssilaisten saapumista varmistaakseen harjoituksen kulun ennalta sovitun mukaisesti. Kurssilaisten saapuessa klo 8 nautittiin yhteinen aamukahvi kuunnellen samalla kurssinjohtajan ohjeita harjoitusta varten.

Kurssilaiset jaettiin kahteen ryhmään, jotta pystyttiin käynnistämään kaksi tilannehuonetta harjoitusta varten. Harjoitus toteutettiin ns. pöytäharjoituksena eli kuvitteellisena harjoituksena ilman muita toimijoita paikalla. Tilannehuoneet antoivat ilmoituksen toimintavalmiudesta klo 10.

”Kurssilaiset pääsivät harjoittelemaan toisen kunnan alueelta evakuoitavien kuntalaisten vastaanottamisen järjestämistä Seitsemän Veljeksen koulun tiloihin. Käytännössä he joutuivat miettimään, mitä palveluita kouluun tarvitaan evakuoitujen vastaanottamiseksi ja kuinka ne käytännössä tilataan johtokeskuksen ohjeiden mukaisesti. Harjoitus sisälsi myös pieniä tehtyjä inhimillisiä virheitä, joiden seurauksena saatiin harjoitukseen osallistuville lisää mietittävää ja selvitettävää. Tilanteet hoidettiin hienosti ja kaikilta osin harjoituksesta jäi osallistujille hyvä fiilis”, kertoo kurssinjohtajana toiminut palvelupäällikkö Kati Aaltio.

Seinällä paperi, jossa lukee toimintaseurantataulukko.

Samanaikaisesti Nurmijärven kunnan kanssa harjoittelivat Kirkkonummi, Lohja ja Järvenpää. Kirkkonummella järjestettiin live-harjoitus yhteistyössä STUK:n Säteilyturvakeskuksen, MPK:n Säteilymittausjoukkueen, SPR:n, Vapepan ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa maalihenkilöiden avulla. Lohja oli mukana Kirkkonummen harjoituksessa. Keski-Uudenmaan kunnista myös Tuusula oli mukana kurssilla, mutta harjoituksen se järjestää myöhemmin syyskuussa.

AVAK-harjoituksessa paikalla myös vierailijoita

Kurssia seuraamaan oli kutsuttu VIP-vieraita, jotka pääsivät seuraamaan tilannehuoneen toimintaa sekä kysymään kurssilaisten tuntemuksia kurssilla opitusta sekä harjoituksesta.

”Kunnan vieraina olivat puolustusvoimien Uudenmaan aluepäällikkö evl. Markku Jämsä, Itä-Uudenmaan poliisin poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki, Keusoten turvallisuuspäällikkö Anssi Numminen, MPK:n Etelä-Suomen alueen piiripäällikkö Vesa Sundqvist (evp., evl.), kansanedustajat Antti Lindtman ja Hussein al-Taee (SDP), projektinjohtaja ja opettaja Pasi Hario, Laurea ja CEO sekä Co-founder Tuukka Ylälahti, Mesensei Oy. Lisäksi paikalla olivat kunnan edustajina hallintojohtaja Katja Vuorinen ja Aleksian palvelujohtaja Anu Savander-Hämäläinen”, Aaltio mainitsee.

Joukko ihmisiä papereita täynnä olevan pöydän ympärillä.

AVAK-kurssin osallistujat ja kouluttajat

Kurssille osallistui yhteensä noin 130 kurssilaista. Nurmijärven kunnasta kurssille osallistui 14 kunnan työntekijää ja viisi Nurmijärven reserviläisyhdistysten jäsentä.

Kurssin suorittanut ymmärtää kunnan valmiussuunnittelun ja kriisijohtamisen perusteet, osaa perustaa alueellisen valmiuskeskuksen ja toimia sekä tilannehuoneessa että johtaa toimintaa.

Kouluttajina kurssilla toimivat Nurmijärven reserviupseerikerhon, Klaukkalan reserviupseerikerho ja Nurmijärven reserviläisten seitsemän jäsentä. Kurssin johtajana toimi Nurmijärven kunnan konsernipalveluiden palvelupäällikkö Kati Aaltio ja kurssin varajohtajana oli Nurmijärven reserviläisten Jarmo Wilkman.

Nurmijärven reserviläisjärjestöjen aktiivinen osallistuminen kunnan AVAK-toimintaan ja sen kehittämiseen on ollut toiminnan alusta asti merkittävä lisäresurssi kunnalle.

Seuraava AVAK-kurssi suunnitteilla vuodelle 2023

Seuraavaa AVAK-kurssia suunnitellaan pidettäväksi vuoden 2023 aikana ja se tulee Nurmijärvellä päättymään live-harjoitukseen.

Lisäksi AVAK-kurssista ollaan tekemässä syksyn 2023 aikana oma koulutusohjelma MPK:n kurssivalintaan kunnille. Koulutusohjelmaan tulee AVAK-kouluttajakoulutus ja AVAK-peruskurssi sekä toisessa vaiheessa AVAK-jatkokurssi.

 

Nurmijärven kunta otti alueelliset valmiuskeskukset AVAK-toimintamallin käyttöön vuonna 2017 ensimmäisenä kuntana Suomessa.

AVAK-valmiusharjoitus oli osa Turvallinen Uusimaa 2022 Kotiseutuharjoitusta 2.-8.9.2022: Kunnan ja kuntalaisten yhteistoimintaa vaaran sattuessa.

Takaisin listaukseen