Ajankohtaista

Asuminen, Ilmastotyö, Nurmijärven Sähkö, Sähkö

Asiaa energiansäästämisestä – kuuntele nauhoite ja muuta energialaskusi uudelle tasolle

18.2.2022

Kuntalaisille järjestettiin tiistaina yhteistyössä Nurmijärven Sähkön kanssa Teams-tilaisuus kotitalouksien energiansäästöön liittyvistä asioista. Tilaisuus oli osa kunnan ilmastotyötä. Kiitos kaikille tilaisuuteen osallistuneille. Tilaisuus nauhoitettiin, ja tilaisuuden nauhoite on katsottavissa Youtubessa 6.3.2022 saakka. Käy kuuntelemassa ja ota haltuun parhaat vinkit kodin energiansäästöihin!

Keskivertosuomalaisessa kodissa energiasta 50 % kuluu lämmitykseen ja 20 % lämpimään veteen. Näiden kulutukseen vaikuttamalla saadaan aikaiseksi ihan mukavia säästöjä. Näihin asioihin muun muassa pureuduttiin tiistain tilaisuudessa – tilaisuuden sisällöstä alla muutamia poimintoja.

Tunnista mahdolliset säästökohteet ja toimi

Energiankäyttöä voit tehostaa seuraamalla Nurmijärven Sähkön Venla-palvelusta omaa sähkön- ja lämmönkäyttöäsi tunneittain, päivittäin tai kuukausittain. Näet täältä myös laskutetut mittarinlukemat ja voit tarkastella vuosiraporttia kulutuksestasi. Tämä palvelu on käytettävissä niillä Nurmijärven Sähkön asiakkailla, joille on asennettu etäluettava mittari. (Tutustu Nurmijärven Sähkön oneline-palvelut)

Kodin ja mökin lämmitykset voi tehdä etäohjattavaksi, jolloin puhelimella pystyy säätämään lämpötilaa tarpeen mukaan. Tätä kautta saat myös tiedon välittömästi esim. vikatiloista, jolloin niihin pääsee reagoimaan nopeasti.

Valitsemalla soveltuvimman päälämmönlähteen säästää nopeastikin investoidut rahat takaisin. Vaihtoehtoina ovat kaukolämpö, sähkö, puu, maalämpö tai vesi-ilma lämpöpumppu.

Valitse kestäviä ja huollettavia kodinkoneita

  • Kiinnitä huomiota myös uuden laitteen energiankulutukseen. Viime vuodesta lähtien energiamerkintäjärjestelmässä on palattu takaisin vihreästä punaiseen A–G-asteikkoon, A:n ollessa paras luokka (ilman A+, A++ ja A+++ -luokkia).

Käytä koneita ja laitteita taloudellisesti

  • Pese vain täysiä koneellisia ja käytä energiaa säästäviä ohjelmia.

Käytä vettä harkiten

  • Lyhennä suihkuaikoja, ja sulje hana hampaita pestessä.

Säädä oikeat lämpötilat

  • Jo yhden asteen alentaminen huonelämpötilassa vähentää lämmityskustannuksia 5 prosenttia. Oleskelutiloissa voi olla korkeampi lämpötila kuin makuuhuoneessa. Esimerkiksi silloin, jos kylpyhuoneessa on sähköinen lattialämmitys, kylpyhuoneen ovi kannattaa pitää kiinni, ettei lattialämmityksellä lämmitetä muita huoneita.

Huomioi energiatehokkuus remontoidessa

  • Remonttia suunnitellessa kannattaa aina miettiä energiansäästötoimenpiteitä. Lämpöhäviötä voi pienentää ja energiaa säästää mm. yläpohjan eristämisellä, ikkunoiden ja ovien vaihtamisella ja säätämällä ilmanvaihtoa. Liiketunnistimilla ja termostaateilla tehostetaan käyttöä ja aurinkokennoilla ja erilaisilla pumpuilla hyödynnetään ilmaisenergioita.

Nurmijärven Sähköltä apua energia-asioihin

Nurmijärven Sähkön energianeuvonnasta saat neuvoja ja opastusta kaikissa energia-asioissa – ota rohkeasti yhteyttä energianeuvoja Jarmo Kauppiin, jarmo.kauppi@nurmijarvensahko.fi , puh. 040 663 7331.

Nurmijärven Sähkö -konserni on Nurmijärven kunnan omistama energiapalveluyritys, joka tarjoaa asiakkailleen sähköön ja kaukolämpöön liittyviä palveluja.

Artikkelin kuva: Symboli Oy Jukka Nissinen

Takaisin listaukseen