Ajankohtaista

Kulttuuri, Seitsemän veljestä 150, Tapahtumat

Konstinniekka-palkinto Vesa Haajalle ja Eskon puumerkki -tunnustuspalkinto Saara Särmälle

10.10.2020

Molemmat palkinnot jaetaan lauantaina 10.10. Nurmijärvellä osana Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden päätapahtumaa. Nurmijärven kunta onnittelee palkittuja!

Nurmijärven kunnan Konstiniekka-palkinto myönnetään muusikko Vesa Haajalle

Nurmijärven kunnan kulttuuripalkinto Konstiniekka myönnetään laulaja, muusikko ja lauluntekijä Vesa Haajalle. Kunnan hyvinvointilautakunnan myöntämä palkinto annetaan vuosittain kulttuurin tai taiteen alalla ansioituneelle nurmijärveläiselle tai Nurmijärvellä toimineelle henkilölle tai ryhmälle tai ansiokkaasti toimineelle yhdistykselle.

Vesa Haaja
Vesa Haaja (Kuva: Pasi Rytkönen).

Haaja on lähes 40-vuotisen uran kevyenmusiikin parissa. Hän on laulaja ja kitaristi, mutta myös säveltäjä, sanoittaja ja sovittaja. Useissa yhtyeissä vaikuttaneella Haajalla on tällä hetkellä keskeinen rooli muun muassa Suomi-filmien heinälatoromantiikasta ja jatsahtavasta rockabillypopista ideoita ammentavassa Pääesiintyjät-yhtyeessä, jonka uusi albumi ilmestyi tänä vuonna. Vesa Haaja tunnetaan myös urastaan legendaarisen Agents-yhtyeen solistina.

Suurilla areenoilla Agentsin kanssa esiintynyt artisti ei ole väheksynyt pieniäkään lavoja, sillä hän on rikastuttanut Nurmijärven kulttuurielämää muun muassa esiintymässä Klaukkalan kirjaston joulukalenterissa ja Taiteiden yössä. Tänä vuonna hän oli mukana myös Klaukkalan kirjastossa järjestetyssä Seitsemän veljeksen lukumaratonissa.

Haaja ottaa kulttuuripalkinnon vastaan Aleksis Kiven päivänä 10.10.2020 Klaukkalassa Seitsemän veljeksen juhlavuoden valtakunnallisen päätapahtuman yhteydessä järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa. Kulttuuripalkinnon jakaa Nurmijärven kunnan hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Sirpa Granlund. Palkintoon sisältyy kunniakirja ja 3 000 euron rahapalkinto. Palkinnon nimi tulee Aleksis Kiven käyttämästä taiteilijaa tarkoittavasta sanasta.

Aleksis Kiven Seuran Eskon puumerkki -tunnustus feministi Saara Särmälle

Aleksis Kiven Seura on myöntänyt Eskon puumerkki -tunnustuspalkinnon feministi ja tutkija Saara Särmälle.

Palkinto on vuodesta 1975 alkaen jaettu vuosittain henkilölle, joka on osoittanut Nummisuutarin Eskolle kuuluvia luonteenpiirteitä, aitoa suomalaista sinnikkyyttä ja itsepäisyyttä, ja joka näiden ominaisuuksiensa ansiosta on piirtänyt puumerkkinsä aikakirjoihin.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Saara Särmä on akateeminen sekatyöläinen, yhteiskunnallinen keskustelija, taiteilija sekä Feministisen ajatushautomo Hatun johtaja.

Kansainvälistä mainetta hän on saanut erityisesti verkkosivustaan Congrats, you have an all male panel!, jonne on kerätty kuvia yli 2000 miespaneelista. Lisäksi hän on voimauttanut satoja naisia muun muassa kiroiluiltamien ja kehtaamiskoulutusten muodossa.

Saara Särmä
Saara Särmä (kuva: Jonne Renvall)

Tutkijana Särmää kiinnostavat erityisesti visuaalisuuden politiikka, huumori ja meemit maailmanpolitiikassa sekä taideperustaiset tutkimusmetodit. Tällä tavoin yksisarvisiin ja parempaan maailmaan uskova Särmä on tehnyt näkyväksi yhteiskunnallisia ja poliittisia ilmiöitä sekä tarjonnut hersyviä nauruja seuraajilleen.

”Terävällä ja riemua raikuvalla toiminnallaan feministi ja tutkija Saara Särmä saa meidät ihmettelemään maailman menoa ympyrjäisillä silmillämme”, Aleksis Kiven Seuran johtokunta perustelee valintaansa.

Myös Eskon puumerkki -mitali luovutetaan Saara Särmälle lauantaina 10.10. Nurmijärvellä järjestettävässä Aleksis Kiven päivän tapahtumassa. Lisätietoa tapahtumasta: www.monikkosali.fi.

 

Takaisin listaukseen