Ajankohtaista

Terveys, Ympäristökeskus

Ympäristökeskus: Toiminta löydettäessä kuolleita lintuja

4.8.2023

Lintuinfluenssaepidemian edetessä on mahdollista, että Keski-Uudenmaan alueelta, etenkin vesistöjen rannoilta, löytyy kuolleita luonnonvaraisia lintuja. Isoja siipikarjatiloja tai turkistarhausta Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen alueella ei ole. Muutamilla tiloilla on pienimuotoista munatuotantoa omaan tarpeeseen sekä mahdollisesti tilamyyntiä. Lisäksi alueella pidetään jonkin verran nk. kesäkanoja.

Jos kuolleita lintuja löydetään runsaasti (vesilintuja vähintään viisi ja muita lintuja vähintään kymmenen), tai kuollut lintu on iso petolintu tai iso vesilintu, tulee asiasta ilmoittaa viipymättä virkaeläinlääkärille (yaktoimisto@tuusula.fi). Yksittäistä kuollutta tai sairasta lintua ei pidetä lintuinfluenssaepäilynä, paitsi jos alueella on todettu lintuinfluenssaa ja kyseessä on iso petolintu. Virkaeläinlääkäri antaa tarkempia ohjeita ja huolehtii tarvittavien näytteiden ottamisesta ja lähettämisestä tutkittavaksi.

Yksittäiset kuolleena löytyneet linnut voi haudata, mieluiten käsin koskematta, kertakäyttökäsineitä käyttäen ja esimerkiksi lapiolla siirtäen. Vaihtoehtoisesti kuolleen linnun voi poimia muovipussiin ja laittaa sekajätesäiliöön (ei biojätteisiin). Syrjemmällä, esimerkiksi metsässä, kuolleen linnun voi jättää luonnon hajottajaeliöstön ruuaksi.

Mikäli kuolleina löytyneitä lintuja on paljon, ei niitä saa hävittää sekajätteenä. Tällöin virkaeläinlääkäri antaa ohjeet niiden hävittämisestä. Hyrylän eläinlääkärivastaanotolla on riskijätetynnyreitä, joihin pieniä määriä kuolleita lintuja voi toimittaa. Kuolleiden lintujen kuljetuksessa on huolehdittava, että eläin on pakattu tiiviisti. Kuolleiden lintujen toimittamisesta riskijätetynnyriin kannattaa sopia etukäteen vastaanoton henkilökunnan kanssa. Lintujen suureten joukkokuolemien kohdalla järjestetään erikseen kuolleiden lintujen keräyspaikka löytöalueelle virkaeläinlääkärin ja aluehallintoviraston ohjeiden mukaisesti.

Kuolleiden lintujen hautaamisesta tai hävittämisestä vastaa maanomistaja ja kunnan ylläpitämillä alueilla, kuten uimarannoilla ja toreilla, alueen ylläpitäjä. Työterveyslaitos on antanut ohjeen, millaisilla varusteilla olisi hyvä suojautua, jos käsittelee kuolleita lintuja. https://www.ttl.fi/teemat/tyoterveys/pandemiat-ja epidemiat/lintuinfluenssalta-suojautuminen

Keusote vastaa ohjeistuksesta ja toiminnasta, mikäli lintuinfluenssan epäillään tarttuneen ihmiseen.

Takaisin listaukseen