Ajankohtaista

luonto, Siistiksi, Viheralueet

Vieraslajien kartoitus Crowdsorsa-sovelluksella alkaa 15.7.

11.7.2023

Kuntalaiset kartoittivat Nurmijärvellä esiintyviä haitallisia vieraslajeja reilu kuukausi sitten Crowdsorsa-sovelluksen avulla. Nyt kartoitustyötä jatketaan, ja tällä kertaa paikannetaan kurtturuusuja, jättipalsameja ja jättiputkia. Kartoitusta tehdään puhelimeen ladattavalla Crowdsorsa-sovelluksella, ja kartoitustehtävä alkaa lauantaina 15.7. klo 9. Jokaisen uuden vieraslajiesiintymän videolla todentamisesta saa euron. Kunta tulee hyödyntämään kuntalaisten tekemiä havaintoja vieraslajien torjuntatyössään.

Nyt kartoitetaan jättiputkia ja  -palsameja sekä kurtturuusuja

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaisen kasvualueensa ulkopuolelle ihmisen tahallisen tai tahattoman toiminnan seurauksena. Kun vieraslaji uhkaa alkuperäistä lajistoa ja luonnon moninaisuutta, niin se voidaan määritellä haitalliseksi vieraslajiksi.

“Vieraslajiesiintymien kartoitus viheralueiden resursseilla on ollut haastavaa, ja kokonaiskuva sekä tarkemmat tiedot vieraslajien määristä ja esiintymistä on puutteellista. Onkin hienoa, että kuntalaiset lähtivät innostuneesti mukaan tähän kartoitustyöhön alkukesästä, ja toivottavasti lähtevät nytkin”, sanoo viheralueiden erityisasiantuntija Tanja Harju-Koskinen.

”Saimme alkukesän kartoituksista paljon tietoa erityisesti lupiineista, ja nyt haluamme saada selville, missä päin kuntaa kasvaa kurtturuusuja, jättipalsameja ja jättiputkia,” Harju-Koskinen toteaa.

Crowdsorsa-sovellus

Vieraslajien kartoittamista varten tulee älypuhelimelle ladata Crowdsorsa-sovellus. Sovelluksesta löytyy toimintaohjeet ja kuvat tällä kertaa kartoitettavista kasveista. Vieraslajihavainnot tulee tehdä päiväsaikaan kartalle merkityllä pelialueella. Kuvattava esiintymä tulee olla uusi, samaa esiintymää ei voi videoida kuin kerran. Sovellus päivittää tehdyt havainnot reaaliajassa.

Vieraslajiesiintymän löydyttyä se videoidaan. Ensin kuvataan kasvi juuresta latvaan tunnistamista varten, minkä jälkeen kävellään esiintymän ympäri sitä kuvaten. Näin saadaan tietoa myös esiintymän laajuudesta, kun mobiilisovellus tallentaa GPS-koordinaatit. Kuvauksen päätyttyä ladataan video sovelluksen Uploads-osiossa.

Kukin esiintymä on sen kuvaajalle yhden euron arvoinen. Esiintymän hyväksymisen jälkeen palkkio ilmestyy kartoittajan virtuaalilompakkoon. Kertyneet palkkiot käyttäjä voi pyytää pankkitililleen tekemällä maksupyynnön sovelluksen kautta.

Jättiputkia.
Jättiputket. Kuva vieraslaji.fi.

 

Takaisin listaukseen