Ajankohtaista

Ilmastotyö, luonto, Siistiksi, Viheralueet

Vieraslajien kartoitus Crowdsorsa-mobiilipelillä alkaa 26.5. klo 9

24.5.2023

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavaa vieraslajiongelmaa ratkaistaan Crowdsorsa-mobiilipelin avulla. Peli alkaa Nurmijärvellä perjantaina 26.5.2023 klo 9. Mobiilipelin avulla kartoitetaan alueella olevia lupiini-, kurtturuusu-, jättiputki- ja jättipalsamiesiintymiä. Kartoitukseen osallistujat videokuvaavat havaitsemiaan vieraslajiesiintymiä. Jokaisesta uudesta esiintymästä maksetaan osallistujalle euro.

Crowdsorsa-mobiilipeli

Vieraslajien kartoittamista varten tulee älypuhelimelle ladata Crowdsorsa-mobiilipeli, joko GooglePlaysta tai AppStoresta. Mobiilipelistä löytyvät tarkat toimintaohjeet, ja myös kuvat kartoitettavista kasveista: lupiini, kurtturuusu, jättiputki- ja jättipalsami.

Vieraslajiesiintymän löydyttyä se videoidaan. Samaa esiintymää ei voi videoida useita kertoja. Käyttäjien tekemät havainnot päivittyvät reaaliajassa kaikkien kartalle. Ensin kuvataan kasvi juuresta latvaan tunnistamista varten, minkä jälkeen kävellään kuvaten esiintymän ympäri. Näin saadaan tietoa myös esiintymän laajuudesta, kun mobiilisovellus tallentaa gps-koordinaatit. Kuvauksen päätyttyä ladataan video sovelluksen Uploads-osiossa.

Vieraslajihavainnot tulee tehdä päiväsaikaan kartalle merkityllä pelialueella. Kukin esiintymä on yhden euron arvoinen. Esiintymän hyväksymisen jälkeen palkkio ilmestyy kartoittajan virtuaalilompakkoon. Kertyneet palkkiot käyttäjä voi pyytää pankkitililleen tekemällä maksupyynnön sovelluksen kautta.

Peli päättyy, kun kunnan kartoitukselle varatut määrärahat on kulutettu loppuun. Kunta hyödyntää pelin avulla saatuja tietoja vieraslajien torjuntatyössään.

Takaisin listaukseen