Ajankohtaista

Ilmastotyö, luonto, Siistiksi, Viheralueet

Vieraslajeja kartoitetaan Crowdsorsa-mobiilipelin avulla

26.4.2023

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavat vieraslajit, kuten kurtturuusu, lupiini, jättiputki ja jättipalsami, ovat kasvaneet jo sen verran toukokuussa, että ne on helpompi tunnistaa. Missä päin kuntaa kasvaa mitäkin – sitä kartoitetaan tänä vuonna Crowdsorsa-mobiilipelillä. Asukkaiden toivotaan ottavan mobiilipeli käyttöönsä ja videokuvaavan vieraslajiesiintymiä kunnan alueella. Jokaisesta havainnosta maksetaan euro. Kunta hyödyntää pelin avulla saatuja tietoja vieraslajien torjuntatyössään.

Crowdsorsa-mobiilipeli kertoo lajin, sijainnin ja esiintymän suuruuden

Nurmijärven vieraslajikasvien kartoitus käynnistyy toukokuun loppupuolella, kun kasvit ovat tunnistettavissa. Tehtävä on avoin kaikille ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Kustakin vieraslajihavainnosta maksetaan pelaajalle yhden euron palkkio.

”Pelaajat osallistuvat tehtävään videokuvaamalla havaitsemiaan vieraslajiesiintymiä. Pelkän lajin ja sijainnin lisäksi saamme selville myös ongelman laajuuden, sillä esiintymän ympäri kävelevän pelaajan gps-koordinaateista piirtyy kartalle alue, josta voimme määrittää sen tarkan pinta-alan”, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Vieraslajiesiintymien kartoitus pohjana kunnan torjuntatöille

Joukkoistetun vieraslajikartoituksen jälkeen kunta tekee suunnitelman vieraslajien torjunnasta alueittain ja ryhtyy resurssien puitteissa torjumaan löydettyjä lupiini-, kurtturuusu-, jättiputki- ja jättipalsamiesiintymiä.

“Aikaisemmin kunnassa on omalla pienellä porukalla ja kuntalaisten ilmoitusten perusteella kartoitettu vieraslajiesiintymiä. Tarkemmat tiedot paikoista ja määristä kuitenkin puuttuvat. Tällä kuntalaisia osallistavalla tavalla haluamme saada selville esiintymät mahdollisimman laajasti kunnan eri alueilta, mikä olisi muuten mahdotonta viheralueiden pienillä resursseilla” toteaa Nurmijärven kunnan liikunta- ja viheraluepäällikkö Ville Ruokoja.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavaa vieraslajiongelmaa ratkaistaan nyt ensimmäistä kertaa maailmassa mobiilipelillä joukkoistamalla. Menetelmä on tänä kesänä käytössä noin 14 kunnassa ympäri Suomea, Nurmijärvellä nyt ensimmäistä kertaa.

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka Suomessa suosituksi tullut konsepti on otettu käyttöön myös Ruotsissa, Virossa ja Englannissa. Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty kustannustehokkaaseen kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen. Pelillä on kerätty dataa ennätyksellistä vauhtia jo muun muassa kaduista, pyöräteistä, kaivonkansista ja lätäköistä.

 

Korjaus 27.4.2023. Mainitut vieraslajit eivät vielä kuki toukokuussa, vaan ovat kasvaneet tunnistettaviksi.

Takaisin listaukseen