Ajankohtaista

Ilmastotyö, luonto, Siistiksi, Viheralueet

Vieraslajeja hävitetään kuntalaisilta saatujen tietojen perusteella

13.6.2024

Kuntalaiset osallistuivat viime kesänä vieraslajien kartoittamiseen Crowdsorsa-mobiilipelin avulla. Pelissä kartoitettiin lupiini-, kurtturuusu-, jättiputki- ja jättipalsamiesiintymiä. Kartoitukseen osallistujat videokuvasivat havaitsemiaan vieraslajiesiintymiä, ja saivat siitä palkkion. Pelin avulla saatuja tietoja hyödynnetään paraikaa.

Kesätyöntekijät vieraslajien torjuntatyössä

Kunta hyödyntää kuntalaisilta viime vuonna saatuja tietoja vieraslajiesiintymisistä, ja on aloittanut vieraslajien hävittämisen kahden kesätyöntekijän voimin. Kesätyöntekijät poistavat vieraslajeja Kirkonkylällä ja Rajamäellä, ja liikkuvat paikasta toiseen sähköavusteisella tavarapyörällä. Klaukkalassa torjuntatyötä suorittaa erillinen urakoitsija.

Torjuntatyö on alkanut kesäkuussa ja kestää heinäkuun loppuun asti. Tavoitteena on poistaa mahdollisimman suuri osa vieraslajeista kunnan omilta maa-alueilta ja estää niiden leviäminen uudelleen.

Mikä on haitallinen vieraslaji?

Haitallinen vieraslaji on kasvi- tai eläinlaji, joka on levinnyt luontaisen esiintymisalueensa ulkopuolelle ihmisen toiminnan seurauksena. Näillä lajeilla ei ole luonnollisia vihollisia uusilla alueillaan, mikä voi johtaa niiden nopeaan leviämiseen ja alkuperäisten lajien syrjäyttämiseen. Tämä voi aiheuttaa merkittäviä luonnon monimuotoisuutta uhkaavia ongelmia. Lupiini ja jättipalsami ovat esimerkkejä tällaisista lajeista, jotka leviävät aggressiivisesti ja uhkaavat paikallista kasvillisuutta.

Tyttö niittää leikkurilla lupiineja.

Takaisin listaukseen