Ajankohtaista

Aleksia, Hyvinvointi, Ilmastotyö, Näin Nurmijärvi rakentuu blogi, Siistiksi, Terveys

Vegaanihaaste – syö kasvisruokaa tammikuussa!

29.12.2021

Kasvisten lisääminen ruokavaliossa tuo etuja sekä terveyden että painonhallinnan näkökulmasta. Se näkyy myös kukkarossa ja on ympäristöystävällistä. Tammikuussa on kansallisen vegaanihaasteen aika, jolloin kuukauden ajan joko lisätään kasvisruokien syöntiä tai siirrytään kokonaan vegaaniksi. Vegaanihaasteeseen osallistuja saa käyttöönsä esimerkiksi herkullisia kasvisruokareseptejä. Liikelaitos Aleksiakin osallistuu vegaanihaasteeseen tarjoamalla 18.1. soijabolognesea ravintoloissaan. Osallistu sinäkin!

Kasvisruoka alentaa ruokakuluja ja pienentää hiilijalanjälkeä

Vegaanihaasteeseen osallistuminen on ilmaista, eikä sido mihinkään. Ilmoittauduttuasi saat tammikuussa päivittäin sähköpostiisi uutiskirjeen, joka sisältää herkullisia reseptejä, vinkkejä ja muuta tietoa. Halutessasi saat myös oman tukihenkilön, joka opastaa ja vastaa kysymyksiisi. Siirry siis kuukaudeksi kokonaan kasvissyöjäksi tai lisää kasvisruoan osuutta ruokavaliossasi.

Kasvisruoka on usein liharuokaa edullisempaa, mikä pienentää ruokakuluja. Juurekset, palkokasvit ja täysjyväviljat ovat edullisia, eikä hedelmien ja vihannestenkaan kilohinnat päätä huimaa. Kalliita erikoistuotteita ei maittavaan kasvisruokaan tarvita. Erilaisilla uusilla tuotteilla on helppo korvata aterian eläintuotteet reseptiä juurikaan muuttamatta, jolloin vegaanisen ruokavalion testaaminen on helppoa. Kasvisruokavalion testaamisen voi myös aloittaa esimerkiksi työpaikan lounasravintolassa, annosten ravinnepitoisuudet on mietitty siellä jo valmiiksi.

Jos luovut lihasta vuodeksi, voit pienentää hiilijalanjälkeäsi seitsemän prosenttia, ja jos luovut sekä lihasta että maitotuotteista hiilijalanjälkesi pienenee 12 %. Säästö vastaa esimerkiksi 4100 autoilukilometriä. Säästöjä syntyy, kun eläintuotannon aiheuttamat kasvihuonepäästöt vähentyvät ja maa-alaa vapautuu viljelykäyttöön.

Lisätietoa aiheesta

Takaisin listaukseen