Ajankohtaista

Aleksia, Ilmastotyö, Terveys

Vegaanihaaste – syö enemmän kasvisruokaa tammikuussa

29.12.2022

Tammikuussa on kansallisen vegaanihaasteen aika, jolloin kuukauden ajan joko lisätään kasvisruokien syöntiä tai siirrytään kokonaan vegaaniksi. Vegaanihaasteeseen voi osallistua kuka tahansa – itsekseen, perheen kesken tai vaikka työporukalla. Jos haluaa tietoa, vinkkejä ja reseptejä uutiskirjeen muodossa, niin voi ilmoittautua sitoumuksetta ja ilmaiseksi vegaanihaasteeseen.

Kasvisruoka alentaa ruokakuluja ja pienentää hiilijalanjälkeä

Kasvisruoka on terveellistä, ympäristöystävällistä ja edullista. Juurekset, palkokasvit ja täysjyväviljat kuten myös hedelmät ja vihannekset ovat lihaan ja kalaan verrattuna edullisia. Kalliita erikoistuotteita ei maittavaan kasvisruokaan tarvita. Erilaisilla uusilla tuotteilla on helppo korvata aterian eläintuotteet reseptiä juurikaan muuttamatta, jolloin vegaanisen ruokavalion testaaminen on helppoa. Kasvisruokavalion testaamisen voi myös aloittaa esimerkiksi työpaikan lounasravintolassa, siellä annosten ravinnepitoisuudet on mietitty jo valmiiksi.

Vegaanihaasteeseen osallistuminen on ilmaista, eikä sido mihinkään. Voit siirtyä kuukaudeksi kokonaan kasvissyöjäksi tai lisätä kasvisruoan osuutta ruokavaliossasi. Ilmoittauduttuasi saat tammikuussa päivittäin sähköpostiisi uutiskirjeen, joka sisältää herkullisia reseptejä, vinkkejä ja muuta tietoa. Halutessasi saat myös oman tukihenkilön, joka opastaa ja vastaa kysymyksiisi.

Jos luovut lihasta vuodeksi, voit pienentää hiilijalanjälkeäsi seitsemän prosenttia. Jos luovut sekä lihasta että maitotuotteista hiilijalanjälkesi pienenee 12 %. Säästö vastaa esimerkiksi 4100 autoilukilometriä. Lisäksi säästöjä syntyy, kun eläintuotannon aiheuttamat kasvihuonepäästöt vähentyvät ja maata vapautuu viljelykäyttöön.

Liikelaitos Aleksia osallistuu vegaanihaasteeseen tarjoamalla 10.1.2023 kunnan kouluissa ja päiväkodeissa lounasruokana vege-porkkananappeja. Osallistu sinäkin!

Vegaanihaasteen logo.

Lisätietoa aiheesta

Kuvat vegaanihaaste.fi

Takaisin listaukseen