Ajankohtaista

Aleksia, Ilmastotyö, Lapset, Varhaiskasvatus

Vähennetään hävikkiä yhdessä – ilmoita lapsen hoitoajat ajoissa ja auta meitä suunnittelemaan paremmin!

25.4.2024

Kesä lähestyy ja meillä on tavoitteena vähentää varhaiskasvatuksen ruokahävikkiä merkittävästi tänä kesänä. Se vaatii tiivistä yhteistyötä huoltajien ja varhaiskasvatusyksiköiden välillä, ja yhdessä meillä on mahdollisuus onnistua ruokahävikin vähentämisessä. Ruokahävikillä tarkoitetaan syömäkelpoisen ruoan päätymistä roskiin tai biojätteeseen. Tämä ei ole vain taloudellinen kysymys, vaan sillä on myös merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Viime kesänä ruokahävikkiä tuli varhaiskasvatuksessa valitettavan paljon, ja tähän haluamme tänä kesänä löytää yhdessä ratkaisuja. Viime heinäkuussa ruokaa päätyi biojätteeseen yhteensä 850 kg viidestä auki olevasta toimipisteestämme. Laskennallisesti tämä tarkoittaa, että joka päivä kuukauden ajan jokaisessa toimipisteessämme heitettiin pois 8,5 kg syömäkelpoista ruokaa. Tämä määrä on liikaa, ja yhdessä voimme tehdä asialle jotain.

Pyrimme tänä kesänä entistä enemmän ennakoimaan ruokailijoiden määrää. Yhteisellä suunnittelulla ja lasten loma-aikojen tiedoilla vähennämme kesäajan ruokahävikkiä, sillä lasten ateriat tilataan huoltajien ilmoituksiin perustuvien lapsimäärien mukaisesti. Ilmoittakaa siis lapsenne hoitoajat ajoissa varhaiskasvatusyksikköönne ja auttakaa meitä vähentämään hävikkiä.

Vertailun vuoksi: maaliskuussa 2024 biojätteen määrä oli noin neljä kertaa pienempi – vain noin 2 kg avointa toimipistettä kohden. Tämä osoittaa, että pienillä teoilla ja yhteistyöllä voimme saada suuria muutoksia aikaan. Ryhdytään siis yhdessä talkoisiin ruokahävikin vähentämiseksi!

Ateria lautasella

Takaisin listaukseen