Ajankohtaista

Aleksia, Ikäihmiset, Ilmastotyö, Lapset, Lukio, Nuoriso, Opetus ja koulutus, Siistiksi, Varhaiskasvatus

Vähennä ruokahävikkiäsi

24.8.2021
Kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Samaan aikaan merkittävä määrä syömäkelpoista ruokaa jää hyödyntämättä, ja se päätyy syystä tai toisesta roskiin tai biojätteeseen. Suomessa kotitaloudet heittävät ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa. Jokainen suomalainen heittää täten 23 kiloa ruokaa roskiin per vuosi, eli noin 125 € edestä per henkilö.

Ruokahävikin vähentäminen, omaa toimintaa muuttamalla, on helppo tapa vähentää ruuasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Tukea ja vinkkejä ruokahävikin vähentämisessä tarjoaa 13.–19.9. pidettävä Hävikkiviikko-kampanja, johon voivat osallistua niin yritykset kuin yksityishenkilötkin.

Miten omalla toiminnalla voi vähentää ruokahävikkiä?

Hävikkiviikko-kampanja pyrkii vaikuttamaan etenkin kuluttajiin, jotta kotitalouksissa syntyvän ruokahävikin määrää saataisiin pienennettyä. Kampanjassa nostetaan esille ruokahävikkitietoutta ja kerrotaan arkisia vinkkejä, joiden avulla on helppo vähentää omaa ruokahävikkiään.

Hävikkiviikko-kampanjaan voi osallistua jakamalla ruokahävikkiä vähentäviä vinkkejä, reseptejä ja kampanjamateriaaleja omilla sometileillä. Osallistu keskusteluun somessa aihetunnisteella #hävikkiviikko. Hävikkiviikon nettisivuilta löytyy tiedon lisäksi myös materiaalipankki, jossa on kuvia somenostoihin, vinkkilistoja ja julisteita.

Tärkeää on kuitenkin pysähtyä miettimään omia valintojaan, sillä ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen on pienissä arkipäiväisissä asioissa.

Vähennä ruokahävikkiä ja

  • suunnittele viikon tai ainakin muutaman päivän ruokalistan etukäteen
  • mieti reseptit valmiiksi myös tähteille
  • mene kauppaan kylläisenä ja kauppalistan kanssa
  • käy keittiön kaapit säännöllisesti läpi, vanhenemassa olevat tuotteet käytetään ensin pois
  • sijoita ruoat jääkaappiin ja pakastimeen siten, että ensin vanhaksi menevät tuotteet ovat etualalla
  • huomioi elintarvikkeiden parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen ero

Miten Aleksia liikelaitos vähentää ruokahävikkiä?

Hävikkiviikko-kampanjaan voivat yritykset osallistua monin eri tavoin. Elintarvike- ja ruokapalveluyritykset, kaupat ja järjestöt voivat viestiä omissa kanavissaan ruokahävikistä ja omista teoistaan sen vähentämiseksi. Ruokalat ja ravintolat voivat esimerkiksi punnita ruokahävikkinsä ja seurata, onko kampanjaviikon viestinnällä vaikutusta hävikin määrään.

Kunnan ruoka- ja siivouspalveluita hoitava Aleksia liikelaitos on seurannut jo pitkään ruokahävikkiä eri toimipisteissään.

”Aluksi seurasimme ruokahävikkiä noin periaatteella ja mittayksikkönä oli viiden litran ämpäri. Nyt käytössä on digitaalinen seurantaväline – ruokahävikki punnitaan vaa’alla ja tulos merkitään kännykässä olevaan applikaatioon. Seuraamalla applikaation tuottamaa dataa pystytään reagoimaan ruokahävikkiin hyvinkin jouheasti”, kertoo Aleksian Padan palveluesimies Minna-Liisa Haapamäki.

”Lautashävikkiä seurataan tällä hetkellä yhdellä koululla digitaalisella vaa’alla. Vaaka ilmoittaa ruokailijalle, kuinka paljon ruokajätettä ruokailija laittoi biojätteeseen. Lautashävikin on todettu yleisesti olevan vähäistä Aleksian ruokaravintoloissa”, toteaa Haapamäki.

Ravitsemuspalveluissa suurin ruokahävikin aiheuttaja on Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan linjastoruokailu. Tästä syystä Aleksiassa kiinnitetään tämän vuoden Hävikkiviikolla erityistä huomiota linjastossa syntyvään hävikkiruokaan.

Aleksian ruokaravintoloista on myös myyty jo pari vuotta ylijäämäruokaa puoleen hintaan puhelimeen ladattavan ResQ-sovelluksen kautta. Tätä kannattaa ehdottomasti hyödyntää – näin estetään hyvän ruoan joutumista roskiin.

 

 

 

Takaisin listaukseen