Ajankohtaista

Kaikki, Liikunta

Uimavesien mikrobiologinen laatu hyvä

2.7.2019

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus haki 26.-27.6.2019 uimarantavesien seurantanäytteitä Järvenpään, Mäntsälän, Tuusulan ja Nurmijärven yleisiltä uimarannoilta. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli- bakteeri sekä suolistoperäiset enterokokit. Uimarantojen vesien mikrobiologinen laatu täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset.

Uimarantavesien lämpötilat vaihtelivat pääosin 20-21 °C välillä. Lämpimintä vesi oli Tuusulan Häklin lammessa, jonka lämpötilaksi mitattiin 22,0 °C. Kylmintä vesi oli puolestaan Tuusulan Kellokosken joenrannassa, missä veden lämpötila oli 19,6 °C.

Sinilevien (syanobakteerien) määrää arvioidaan näytteenottohetkellä asteikolla 0 (ei havaittu), 1 (havaittu vähän), 2 (havaittu runsaasti) tai 3 (havaittu erittäin runsaasti). Sinilevää havaittiin näytteenottohetkellä vähän Tuusulan Rusutjärven rannalla, Tuusulanjärvessä Tervanokan ja Vanhankylänniemen rannoilla ja Mäntsälän Isojärvessä Onkimaan rannalla.

Uimavesinäytteet

Uimavesinäytteet otettiin 26.-27.6. seuraavilta rannoilta:

Järvenpää: Tuusulanjärvi Tervanokan ja Vanhankylänniemen rannat
Tuusula: Häklin ja Urheilupuiston lammet, Jokelan pohjavesilampi, Keravanjoki Kellokosken joenranta ja Rusutjärvi Hiekkarannankujan ranta
Mäntsälä: Keravanjärven uimaranta, Sahajärvi virkistysalueen ja Hautjärven rannat, Hunttijärvi Saaren ja Levannon rannat, Mustijoki Nummisten joenranta, Kilpijärvi Sälinkään ranta ja Isojärvi Onkimaan ranta
Nurmijärvi: Sääksjärvi Röykän ja Sääksin rannat, Valkjärvi Tiiran ja Lähtelän rannat, Herustenjärvi Herusen ranta ja Vaaksinjärvi Vaaksin ranta

Uimaveden laadusta tiedottaminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi löytyy uimarantojen PDF-muotoinen tulostaulukko, johon uimakauden aikana otettavien vesinäytteiden tulokset päivitetään. Näytetulokset löytyvät myös uimarantojen ilmoitustauluilta.

Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä (www.jarviwiki.fi), jonne jokainen voi merkitä myös omat sinilevähavaintonsa.

 

Takaisin listaukseen