Ajankohtaista

Hyvinvointi, Jätehuolto, luonto, Matkailu, Nuoriso, Siistiksi, Sääksi, Uimarannat, Viheralueet

Uimarannoilla toimimista säätelevät tupakkalaki ja järjestyslaki

30.6.2022

Uimarannan yleisen viihtyvyyden vuoksi on hyvä kerrata muutama asia, jotka uimarantojen käyttäjien tulisi muistaa. Uudistunut tupakkalaki kieltää tupakoinnin rannoilla, ja järjestyslaki puolestaan koirien tuomisen ja uittamisen uimarannoilla. Toivottavaa on, että päihtyneenä ei tultaisi uimarannalle ja että roskat löytäisivät tiensä roskakoriin.

Tupakkalaki kieltää ranta-alueilla tupakoinnin

Uudistuneen tupakkalain mukaan uimarannoilla tupakointi on kielletty toukokuun alusta syyskuun loppuun saakka, mikä tarkoittaa, että rannat ovat kesäisin savuttomia.

”Tupakoinnin kieltokylttejä, joihin on kirjattu myös lakipykälä, löytyy vilkkaimpien uimarantojemme, Sääksin ja Tiiran sisäänkäynneiltä”, kertoo liikuntapaikkapäällikkö Kalle Koski.

”Koska rannan alueella ei saa tupakoida, niin sieltä ei luonnollisesti löydy mitään merkittyä tupakointipaikkaa tai tuhkakuppeja”, lisää Koski.

Järvisyyhystä havaintoja Sääksissä

Jokavuotisesta Sääksin vieraasta, järvisyyhystä, on tehty jo muutamia havaintoja. Järvisyyhyä esiintyy etenkin lämpiminä ajanjaksoina keski- ja loppukesästä. Järvisyyhy ei ole vaarallista terveydelle, mutta voi aiheuttaa ikävää ihottumaa varsinkin perheen pienimmille. Syyhyä esiintyy todennäköisemmin matalassa rantavedessä, joten pitkiä aikoja matalikossa ei kannata viettää kerralla.

Vedestä poistumisen jälkeen voi syyhyä ehkäistä tehokkaasti käymällä heti suihkussa ja hankaamalla sen jälkeen ihon reippaasti kuivaksi pyyhkeellä. Mikäli oireita tulee, apteekista saatavat hydrokortisonivoiteet ja antihistamiini auttavat kutinaan.

Uimarantojen viihtyisyyttä lisääviä tekijöitä

Uimarantojen viihtyvyyttä vähentää oleellisesti roskat, jotka lentelevät hiekalla ja veteenkin. Jotkut roskat ovat myös teräviä ja niiden päälle astumisen seurauksena voi syntyä ikäviä haavoja. Toimiva periaate: Mitä tuot tullessasi, niin vie se mennessäsi – roskat joko ranta-alueen roskikseen tai kotiroskikseen.

Suomen järjestyslaki kieltää koirien viennin yleisille uimarannoille. Koirille voi olla varattu uittamiseen tarkoitettuja alueita, joissa koiran saa päästää veteen. Nämä alueet osoitetaan erikseen kylteillä. Koirien uittamispaikka Nurmijärvellä löytyy nyt Kiljavan sairaalan kupeesta, josta esimerkiksi Nurmijärven Uutiset uutisoi 16.6.

Oman turvallisuuden ja kaikkien käyttäjien viihtyvyyden takaamiseksi, ei rannalle pitäisi tulla päihtyneenä.

Huomioidaan siis muut rannalla kävijät ja huolehditaan rantojemme viihtyisyydestä!

Kaksi aikuista ja lapsi kävelevät kohti Sääksin uimarantaa kädessään eväskori.

 

Takaisin listaukseen