Ajankohtaista

Aleksia, Kirjasto, Näin Nurmijärvi rakentuu blogi, Opetus ja koulutus, Rakentaminen, Tilakeskus

Tilakeskuksen kesän rakennuskohteet

13.6.2022

Kesällä kunnan tilakeskus rakentaa ja peruskorjaa useita kohteita, ja osa niistä valmistuu jo kesän aikana. Pääkirjaston peruskorjaus on valmis heinäkuussa, kuten myös Röykän koulun vanhan osan peruskorjaus ja Lepsämän kivikoulun ikkunoiden vaihto. Kivenpuiston koulun uudet leikkivälineet ovat paikallaan jo kesäkuussa. Lepsämässä on käynnissä myös uuden koulun maanrakennustyöt. Pikku Pata projekti, jossa remontoidaan koulujen ja päiväkotien keittiöitä, etenee suunnitellusti.

Pikku-Pata projektin kesäkohteina Uotilan ja Harjulan koulut

Pikku Pata-projekti alkoi vuonna 2018 ja sen aikana on korjattu lukuisia kohteita; noin 40 koulun ja päiväkodin keittiötä, kun mukaan otetaan loppuvuodenkin kohteet. Pikku Pata-projektin kaikki kohteet pyritään saamaan valmiiksi tänä vuonna.

Äskettäin valmistui Haikalan koulun varsin laaja ja perusteellinen keittiöremontti. Kesän aikana Pikku-Padoissa tehdään remontit Uotilan ja Harjulan kouluilla. Tilakeskus on kilpailuttanut ja hoitanut laitetilaukset. Uotilassa uusitaan laitteita ja korjataan lattioita. Harjulan koululla tehdään laitevaihdoksia, uusitaan lattia ja laajennetaan astiahuoltoa. Remonttien yhteydessä päivitetään myös keittiöiden ilmanvaihdot vastaamaan nykyisiä vaatimuksia.

Klaukkalan koulu on suuri yksittäinen hanke, joka tulee jatkossa toimimaan eritysruokavalioruokien varavalmistuskeittiönä.  Tämä toteutetaan erillisenä hankkeena ja kilpailutetaan kokonaisurakkana. Suunnitelmat valmistuvat elokuussa.

Lepsämässä maanrakennustöitä ja ikkunoiden uusimista

Lepsämän uuden koulun maanrakennustyöt ovat alkaneet, ja ne on tarkoitus saada valmiiksi kesän aikana.

Koulu rakennetaan tehtaalla valmistetuista tilaelementeistä ja rakennusosista, jotka asennetaan sitten paikan päällä paikoilleen. Tilaelementtien asentaminen alkaa syksyllä. Viimeistelytöitä päästään tekemään jo marraskuussa, ja koulu valmistuu suunnitelmien mukaan tammikuussa 2023.

Lepsämän kivikoulun ikkunat ovat tulleet elinkaarensa päähän ja heinäkuussa ikkunat vaihdetaan uusiin puualumiini-ikkunoihin. Samalla uusitaan ikkunoiden pielirakenteet ja vesipellit sekä sälekaihtimet. Työn tekee Kaskipuu Oy. Kun koulu syksyllä alkaa, on työt tehty, jäljet siivottu ja koululla on uudet toimivat ikkunat.

Kivenpuiston koululle uusia leikkivälineitä

Kivenpuiston koulun leikkivarusteet purettiin ja aita uusittiin syksyllä 2021. Nyt tässä kuussa uusitaan leikkivälineet, ja samalla laitetaan tekonurmi. Työ on parhaillaan käynnissä ja valmistuu kesäkuun 2022 aikana. Työn tekee Ramin Rakennus Oy.

Röykän koulun vanhan osan peruskorjaus valmis heinäkuussa

Röykän koulun vanhan osan peruskorjaus valmistuu heinäkuun aikana. Peruskorjauksessa rakennuksen talotekniikka on uusittu kokonaisuudessaan. Lisäksi rakennuksen perustukset salaojineen, alapohjat, yläpohjat sekä ulkoseinärakenteet on osittain uusittu, korjattu tai tiivistetty. Loppumittausten mukaan rakennuksen tiiveys todettiin olevan huippuluokkaa. Varsinaista laajennusta ei tehty nykyisten ulkoseinien ulkopuolelle muutoin kuin uusimalla jätehuollon vaatimat tilat nykymääräysten ja vaatimusten mukaisiksi.

 

Vastikään kohteessa vierailleet opettajat ja muut käyttäjät ihastelivat kohteen valoisuutta ja muuntojoustavuutta, joka oli yksi suunnittelun keskeisimpiä linjauksia. Toiminnallisuus, vuorovaikutus ja ns. luokaton oppiminen mahdollistuu hienosti uusissa tiloissa. Sisätiloissa on käytetty paljon luonnonmateriaaleja, kuten koivua. Tulevina vuosina koulun ja päiväkodin tilantarpeet eri rakennuksissa tulevat elämään ja tämä haluttiin huomioida peruskorjauksessa.

Pääkirjaston peruskorjaus valmistuu heinäkuussa

Nurmijärven pääkirjaston peruskorjaus on edennyt suunnitelmien ja urakoitsijan kanssa sovitun aikataulun mukaisesti, valmista on heinäkuussa. Yleisölle kirjasto avautuu myöhemmin syksyllä, kun kalustukset ja erilaiset aineistot on saatu paikoilleen.

Peruskorjauksessa kirjaston ulkopuolen tiilipinnat on puhdistettu kuivajääpuhalluksella puhtaaksi ja rikkoontuneet tiilet vaihdettu. Samoin tiilimuurauksen laastisaumoja on uusittu.

”Sisällä tehtävät rakennustyöt valmistuvat lähiaikoina, mutta mittaus-, säätö- ja koekäyttövaiheelle on varattu aikaa useita viikkoja ennen kuin kiinteistö luovutetaan kirjaston väelle”, kertoo rakennuttajainsinööri Hemmo Saartoala kunnan tilakeskuksesta.

Kirjastoon tulevien kunnan omien järjestelmien toimitusajat on saatu varmistettua, ja osa niistä asennetaan vasta urakoitsijan poistuttua työmaalta. Sen jälkeen tuodaan irtokalusteet ja varsinainen muutto uudistettuihin tiloihin voi alkaa.

Loppusilauksia vailla valmista

Tällä hetkellä sisäpuolella viimeistellään salin kattorakenteita rimaverhouksella, tehdään kalusteasennuksia sekä muita viimeistelyjä ja pinta-asennuksia.

Ulkopuolella pihan rakentaminen jäte- ja polkupyöräkatoksineen on alkanut ja etenee sovitusti.

”Työmaa on ollut mukava johdettava ja valmistuu eri toimijoiden hyvän yhteistyön siivittämänä. Lopputulokseen voimme olla todella tyytyväisiä”, vakuuttaa Saartoala.

Toivo Jaatisen taideteos kirjaston edustalla kunnostetaan

Nurmijärven pääkirjaston edustalla oleva kuvanveistäjä Toivo Jaatisen teos ”Seitsemän veljeksen tie” kunnostettiin remontin yhteydessä edesmenneen taiteilijan työtä kunnioittaen. Kunnan kulttuuripalvelut kutsui taiteilijan omaiset katselmukseen työmaalle, ja samalla sovittiin tehtävistä toimenpiteistä.

Suihkulähteen altaan pinnat on paikkakorjattu ja puhdistettu kauttaaltaan sekä altaan tekniikka on uusittu. Varsinaisen taideteoksen lupautui kunnostamaan Toivo Jaatisen poika.

Mies seisoo työmaakypärä päässä, taideteoksen vieressä pääkirjaston edessä.

Takaisin listaukseen