Ajankohtaista

Matkailu, Nuoriso, Uimarannat

Tervetuloa rantakahvilaan – Sääksin rantakahvila työllistää joka kesä useita nuoria

1.8.2023

Nurmijärven kunnan nuorisopalvelut työllistää joka kesä useita nuoria esimerkiksi Sääksin rantakahvilaan. Töitä löytyy eri ikäisille sekä eri taustoista ja elämäntilanteista tuleville nuorille.

Rantakahvilassa työskentelevä Eetu haki lukiosta valmistumisensa jälkeen töitä ja pääsi Ohjaamon kautta koko kesäksi Sääksin rantakahvilaan töihin. Olli-Pekka on sen sijaan töissä korkeakouluharjoittelijana ohjaajan roolissa, ja vaikka hän tuli hieman yllättäen muista kunnan tehtävistä keikkatyöläisenä Sääksiin, on hänkin ollut töissä kesällä melkein joka päivä.

Tervetuloa kahville! Olli-Pekka (vas.) ja Eetu työskentelevät kesän Sääksin rantakahvilassa.

Rantakahvilassa työskentely on monipuolista

Sääksin uimarannalla toimivassa rantakahvilassa nuoret pääsevät työskentelemään päivittäin monipuolisten tehtävien parissa.

”Aamulla me aloitetaan niin, että laitetaan vitriiniin tuoreita juttuja myyntiin, tehdään sämpylöitä, pestään vessoja ja siivotaan tiloja kuntoon. Sitten päivällä me pyöritään tuolla kassan ja rasvakeittimen vierellä”, Olli-Pekka toteaa.

”Ja illalla laitetaan paikat kuntoon ja siivotaan ja lukitaan paikat”, usein iltavuoroa tekevä Eetu täydentää.

Työpäivän aikana pääsee nauttimaan myös ulkoilmasta, sillä kahvilassa tapahtuvien töiden lisäksi rannalla sijaitsevien WC-tilojen siisteydestä huolehditaan pitkin päivää. Myös kaikkien rannalla olevien roskakorien tyhjentäminen kuuluu kahvilan työntekijöiden työtehtäviin.

Työ opettaa sekä haastaa sopivassa suhteessa

Eetun mielestä rantakahvilassa työskentelyn parhaisiin puoliin lukeutuu ihmisten kanssa puhuminen. Hänen mielestään on mukavaa, kun jotkut asiakkaat alkavat kassalla asioidessaan rohkeasti keskustelemaan. Eetun saama isoin oppi liittyykin ihmisten kanssa toimimiseen. Kohtaamiset ihmisten kanssa oli myös suurin syy, miksi Eetu haki rantakahvilaan töihin.

Olli-Pekka pitää työharjoittelunsa parhaana puolena nuorten kanssa työskentelyä. ”Täällä oppii tosi paljon ihmisten erilaisista toimintatavoista. Miten toimitaan, kun löydetään vahvuuksia, ja miten tuetaan ja annetaan mahdollisuuksia niin paljon kuin pystytään. Nuoret luottaa meihin ja me luotetaan nuoriin niin hyvin kuin vaan pystytään. Se on parasta”, Olli-Pekan isoin oppi tässä kesässä onkin liittynyt luottamiseen.

Kahvilatyössä on monia liikkuvia osia, joten välillä vastaan tulee myös haastavia tilanteita. Nuoret mainitsevat haastaviksi tilanteiksi etenkin ne asiat, joihin ei voi itse vaikuttaa. Tällaisia ovat esimerkiksi vanhojen laitteiden rikkoutuminen tai tuotteiden loppuminen kesken. Myös kysynnän ennustaminen voi olla haastavaa.

”Tää on tosi haastavaa, kun ei oikeasti tiedä, sataako yhtäkkiä vettä ja tuleeko tänne ketään. Varsinkin kun edellisenä iltana pitää ottaa tuotteita sulamaan, niin ei se helpointa ole”, Olli-Pekka tuumaa.

Rantakahvilasta saa purtavaa niin suolaisen kuin makeankin nälkään.

Rantakahvilassa työskentely sopii monenlaisille nuorille

Eetu ja Olli-Pekka ovat yhtä mieltä siitä, että nurmijärveläisten nuorten kannattaa hakea Sääksin rantakahvilaan töihin. Työssä yhdistyy Olli-Pekan mukaan monen eri alan osaamista, kuten asiakaspalvelua, myyntityötä, tiimityöskentelyä ja kiinteistönhuoltoa, mikä voi auttaa nuoria löytämään oman juttunsa.

”Ei tarvitse pelätä epäonnistumista, koska meillä pidetään huolta siitä, että kaikilla on turvallinen olo töissä, eikä kukaan jää yksin”, Olli-Pekka sanoo.

”Tää on yllättävän helppoa duunia omasta mielestä, vaikka on ollut kiireisiä päiviä,” Eetu toteaa.

Rantakahvilassa ollessa kesätyöstä ei siis tarvitse ottaa turhaa stressiä, sillä työmäärä on nuorelle sopiva ja työyhteisössä tuetaan sekä kannustetaan toisia.

Nuorten vinkit kesän viettoon

Eetu mainitsee loppukesän vinkiksi Sääksin uuden vesipuiston, jota kannattaa käydä kokeilemassa. Olli-Pekka ehdottaa tulemaan Sääksiin syömään makkaraperunoita tai vaikka jäätelöä, jota on vielä runsaasti jäljellä! Mutta jos ei pääse Sääksiin, niin Olli-Pekan mukaan myös Tiiran rannassa on hyvä tunnelma.

 

Sääksin rantakahvila sijaitsee Sääksin uimarannalla. Kahvila on avoinna joka päivä klo 11–19 aina 13.8. asti.

Terassilta avautuu hulppeat näkymät rannalle.
Takaisin listaukseen