Ajankohtaista

Katujen kunnossapito, Liikenne

Tekoäly apurina kunnan katujen kunnossapidossa

19.6.2024

Nurmijärven kunnan katujen kunnossapidossa on aloitettu uuden tekoälyä hyödyntävän kuvantamisteknologian testaukset.  Teknologialla saadaan kartoitettua muun muassa kunnan katujen pinnan kunto, vauriot ja reiät. Teknologian tuottamaa videokuvaa voidaan hyödyntää kunnossapidon työsuunnittelussa, kuten korjausten kiireellisyyden luokituksessa.

Tekoäly säästää resursseja ja parantaa tehokkuutta

Kuvantamisteknologian käyttö on helppoa. Käyttäjällä, kuten esimerkiksi työkoneen kuljettajalla on ladattuna puhelimessaan sovellus, jonka kuljettaja laittaa päälle lähtiessään ajamaan. Puhelin kiinnitetään kojelautaan ja se kuvaa päivän ajojen aikana katujen pintaa.

Se tunnistaa kaduilla olevista vaurioista lähes kaiken. Vaurioita, jotka eivät kaduille kuulu, ovat esimerkiksi päällysteessä olevat reiät, kuopat ja tien pintaan kohonneet kaivonkannet.  Tekoäly mustaa tunnistamattomaksi kuvaan mahdollisesti tulleet ihmiset ja ajoneuvot.

Tekoäly oppii, mallintaa ja ennustaa

”Viime vuoden lopulla saimme kehittelymme tuloksena markkinoille tekoälyyn pohjautuvan järjestelmän ja sovelluksen infran kunnossapitoon ja valvontaan. Se tuottaa ensinnäkin videokuvaa, mutta se myös pystyy tulkitsemaan eri päällystevauriotyypit ja erottamaan niistä paikkausta vaativat kohteet. Tekoäly myös oppii koko ajan, ja se esimerkiksi tunnistaa ja huomioi edellisenä kesänä samalla alueella kuvatut vauriot ja antaa ennusteita väylien kulumisesta ja helpottaa täten infran korjausmäärärahojen kohdentamista tehokkaasti”, esittelee ScanwAin toimitusjohtaja Juha Rytkönen.

”Järjestelmän tuottamia karttoja ja raportteja pystymme hyödyntämään kunnossapidon töiden suunnittelussa. Järjestelmän raporttien avulla voimme arvioida korjaustarpeiden kiireellisyyttä ja laajuutta. Pystymme laatimaan suunnitelmia aiempaa pidemmälle – mitä korjataan esimerkiksi tänä vuonna ja minkä voi siirtää seuraavalle” kertoo kunnan katujen kunnossapitoinsinööri Niina Alakotila.

Takaisin listaukseen