Ajankohtaista

Liikunta, Liikuntapaikat, luonto

Talviliikuntapaikat taipuvat suojakelien ja kevätauringon myötä

27.2.2024

Luistelukenttien ja hiihtolatujen kunto on merkittävästi huonontunut viimeisen reilun viikon aikana. Pitkään jatkunut lämmin sää vesi- ja räntäsateineen on vaikuttanut sekä luistelukenttien että hiihtolatujen kuntoon. Ulkojäät ovat huvenneet ja pehmenneet nopeasti, ja osa hiihtoladuistakin on jo menetetty, kun lumen määrä on vähentynyt nopeasti.

Luistelumahdollisuudet pääosin käytetty tämän talven osalta  

Luistelukenttien jäät ovat pehmenneet ja sulaneet, osittain jo käyttökelvottomiksi.

”Kun säässä ei ole näkyvissä selkeää kylmenemistä seuraavan kymmenen vuorokauden ennusteissa, niin luistelukausi on ikävä kyllä tältä talvelta ohitse. Vaikka pakkanen palaisi takaisin, niin ulkojäiden jäädyttämistä ei pystytä jo resurssien puolesta aloittamaan aivan alusta, jos kentät ovat sulaneet niin paljon, että maa vähänkin pilkottaa. Niiden jäädyttäminen veisi aikaa yli viikon verran, minkä takia se ei olisi edes kovin pitkäaikainen ilo, koska kyllä se kevät melko nopeasti ottaa niskalenkin talvesta”, sanoo liikuntapaikkapäällikkö Kalle Koski.

Yhtenä kunnan säästötoimenpiteenä on päätetty, että Krannilan tekojään koneellinen jäädytys päättyy helmikuun lopussa, ja sitä hoidetaan samalla tavoin kuin muitakin ulkojäitä.

”Tänä vuonna se tarkoittaa paljolti sitä, että Krannilan jää ei tule olemaan kauan luistelukuntoinen, koska suojasää ja mahdolliset sateet sekä jossain vaiheessa väkisin jäätä lämmittävä keväinen auringonpaiste tulevat pehmentämään sen kuten muutkin ulkojäät”, mainitsee Koski.

Hiihtolatujen kunto vaihtelee

Hiihtolatujen kunto vaihtelee, esimerkiksi pinnaltaan epätasaiset ja pehmeät pellot ovat sulaneet pitkälti jo hiihtokelvottomaan kuntoon, eikä siellä enää pysytä ajamaan painavan latukoneen kanssa, vaikka lunta ja pakkasta saataisiin jossain kohtaa lisää. Maaliskuuhun tultaessa auringon säteily on jo niin kovaa, että ladut sohjoontuvat pakkasellakin. Tykkilumilatua saadaan pidettyä hieman muuta verkostoa pidempään auki, mutta jos olosuhteet jatkuvat nykyisellään niin jäähilekin on nopeasti syöty.

Latuja tehdään niin pitkään kuin se on järkevää, mutta mitä pidemmälle kevättä kohden mennään, sen huonompi todennäköisyys on niiden käytettävyys. Latujen ajantasaisen kunnon voi tarkastaa osoitteessa nurmijarvi.sometec.fi.

”Mennyt luistelu- ja hiihtokausi on ollut kaikin puolin hyvä – niin Krannila kuin tykkilumilatu Kiljavannummella avattiin jo marraskuun puolella ja käytännössä siitä eteenpäin on päästy katkoitta nauttimaan talvilajien olosuhteista niin laduilla kuin luistelukentilläkin helmikuun loppupuolelle asti. Kiitämme koko liikuntapaikkojen henkilöstön voimin kuntalaisia aktiivisesta liikuntapaikkojen käyttämisestä ja hienosti sujuneesta talvikaudesta. Kevät omine lajeineen saapuu kohta, ja se kesäkin tulee – yllättävän nopeasti”, toteaa Koski.

Takaisin listaukseen