Ajankohtaista

Asuminen, Liikenne, Nuoriso

Sähköpotkulautoja ilmestyy Klaukkalan katukuvaan ensi viikolla

21.3.2024

Sähköpotkulautoja vuokraava yritys SWUP aloittaa sähköpotkulautojen vuokraustoiminnan ensi viikolla Klaukkalassa. Potkulautojen vuokraus on yksityistä liiketoimintaa, johon kunnalla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa. Kunta on kuitenkin sopinut yrityksen kanssa, että viikonloppuöinä potkulautojen maksiminopeutta alennetaan. Lisäksi on sovittu muutamista pysäköintirajoituksista. Sähköpotkulauta rinnastetaan polkupyörään, joten potkulautojen käyttäjiä velvoittavat samat säännöt kuin pyöräilijöitä.

Sähköpotkulaudoille yönopeuksia ja pysäköintirajoituksia

Sähköpotkulautojen vuokraaminen on yksityistä liiketoimintaa, johon kunnalla ei ole lain mukaan mahdollisuutta vaikuttaa. Kunta ja sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset voivat kuitenkin yhdessä sopia lautojen käyttöön liittyvistä rajoituksista.

”Kunta ja SWUP sopivat viime viikolla, että sähköpotkulaudoille asetetaan perjantain ja lauantain sekä lauantain ja sunnuntain välisille öille nopeusrajoitus. Yönopeusrajoitus on voimassa klo 00:00 – 05:00. Lisäksi sovittiin, että esimerkiksi teiden alikulkuihin ei potkulautaa saa pysäköidä”, kertoo liikennesuunnittelija Jenny Rantamölö.

Tieliikennelaki rinnastaa sähköpotkulaudan polkupyörään. Tieliikennelain §37:n mukaan polkupyörän tai mopon saa pysäyttää tai pysäköidä jalkakäytävälle. Pysäytetty ajoneuvo ei saa kohtuuttomasti haitata jalkakäytävällä eikä pyörätiellä kulkemista. Sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset huolehtivat väärinpysäköityjen lautojen siirroista.

Sähköpotkulautoihin liittyvät palautteet lähetetään sähköpostitse suoraan lautoja vuokraavalle yritykselle, info@swup.app.

Sähköpotkulautailijoilla samat liikennesäännöt kuin pyöräilijöillä

Sähköpotkulautailijoilla on samat liikennesäännöt kuin pyöräilijöillä. Sähköpotkulautailijoiden tulee huomioida muut kaduilla ja jalankulku- ja pyöräteillä liikkujat, sähköpotkulaudan vauhti ja äänettömyys voivat yllättää edessä kulkijan. Laki rajoittaa sähköpotkulautojen nopeuden maksimissaan 25 km/h, mutta kuljettajan tulee sovittaa ajonopeus ympäristön ja muiden kulkijoiden nopeuteen.

Sähköpotkulautaa koskevat samat väistämissäännöt kuin pyöräilijää. Potkulautailijan tulee väistää oikealta tulevaa, ellei liikennemerkein ole osoitettu muuta. Sähköpotkulaudalla saa ylittää kadun suojatietä pitkin mutta sähköpotkulautailijan tulee väistää ajoradan liikennettä. Pyörätien jatkeeksi merkityillä suojateillä ajoradalla on väistämisvelvollisuutta osoittava kolmio tai STOP-merkki, jolloin sähköpotkulautailijalla on etuajo-oikeus.

Liikenneturva on koonnut 10 kohdan tietopaketin turvallisempaan sähköpotkulautailuun Aja oikein – sähköpotkulaudallakin – Liikenneturva

Takaisin listaukseen