Ajankohtaista

Historia, Kulttuuri, Matkailu, Museo, Tapahtumat

Ryypin juhlavuosi – jo 60 vuotta museotoimintaa Rajamäellä

21.7.2023

60 vuotta sitten, Rajamäen tehtaitten 75-vuotispäiväksi valmistui tehdasmuseo, joka oli ainoa laatuaan Euroopassa, ja alallaan harvinainen koko maailmassa. Museo sijoitettiin tehtaan vanhaan, tyhjäksi jääneeseen tislaamorakennukseen ja museon suunnittelutyöstä vastasivat arkkitehti Heikki Havas ja taiteilija Mikko Vuorinen. Rajamäen tehdasmuseo – nimi piti pintansa vuoteen 2019, jolloin nimeksi vaihtui Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi. Ryyppi tarkoittaa vanhaa suomalaista 4,1 cl juomamittaa.

Tänä vuonna Ryyppi juhlii 60. juhlavuottaan.

Hiivasta alkoholinvalmistukseen

1888 Rajamäkeen perustetusta hiivatehtaasta kehittyi Suomen huomattavin alkoholitehdas. Rautatien varteen, runsasvetisen lähteen viereen rakennettu tehdas synnytti ympärilleen myös laajan tehdasyhdyskunnan; asuttamattomalle alueelle rakennettiin niin tehdastyöläisten työväenasuntoja, kuin päiväkoti sekä kansakoulukin. Vieläkin, kun ajat museolle Rajamäen keskustasta ja ohi Rajamäen korkeatornisen kirkon, voit ihailla radan varressa sijaitsevia työväen- ja virkailijoiden puisia asuinrakennuksia hoidettuine puistomaisine ympäristöineen. Tehdasalueen rakennuksista vanhimpia ovat 1800-luvun lopussa, arkkitehti S. M. Schjerfbeckin alkuperäispiirustusten mukaan rakennetut punatiiliset hiivatehtaan teollisuusrakennukset.

 

Palvelijan päästökirja ja tulinen coctail

Patruunantiellä sijaitseva Alkoholi- ja tehdasmuseo Rajamäen Ryyppi esittelee suomalaisen alkoholinvalmistuksen historiaa sekä kieltolain aikaa kuvin ja esinein. Korkea rakennus kätkee sisälleen teräksiset kierreportaat, joten museossa voi kulkea useassa kerroksessa. Kuva- ja esineaineisto on aseteltu vitriineihin, joiden äärelle kannattaakin pysähtyä ajatuksella. Pieniin kirjoihin mustekynällä kirjatut koukeroiset kirjaimet kertovat tarinaa Suomesta 1800-luvun lopulla, sekä suomalaisesta työntekijästä itsestään. Tehtaan työntekijän kurinalaisuus, nuhteettomuus ja työteliäisyys on arvioitu työtodistukseen yksityiskohtaisesti. ”Joskus maistaa, vaan ei tee haittaa”, kerrotaan tehtaan porttivahti Kalle Järvelän päästökirjassa. Museossa voi tutustua myös etikettitaiteeseen – ja stansseihin, sekä pullonkorkkeihin.

 

Museon arvokkain kohde on myös sen näyttävin osa, – ja sydän. Upeasti kiiltelevä, kuparinen Barbet-tislauskojeisto seisoo museon ytimessä paikallaan, majesteettisen täydellisenä. Museosta löytyy myös varhainen, teollisessa väkiviinan valmistuksessa käytetty Pistorius-tislauslaite, pomeranssinkuorimiskone, sekä alkuperäinen, talvisodan aikainen Molotovin cocktail-polttopullo.

 

Barbet-tislauslaitteisto

Rajamäen Ryypin aukiolo kesällä 2023

Alkoholi- ja tehdasmuseo Rajamäen Ryyppi on heinä-elokuussa auki keskiviikosta sunnuntaihin kello 12-18. Kun tulet museolle, ota osaa tasatunnein järjestettävälle mielenkiintoiselle yleisöopastukselle; opastuksen aikana kuulet alkoholitehtaan ja Rajamäen historiasta, sekä tehtaan merkityksestä Suomen historian kulussa. Ryyppi on myös museokorttikohde, korttia vilauttamalla pääset museoon veloituksetta.

Muistathan seurata Ryyppiä somessa! Ryypin Instagram kertoo museon näyttelystä, sekä tehtaan historiasta.

 

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnan matkailukoordinaattori Riika-Maria Hytti, joka kaappasi kunnanjohtajan blogin yhdeksi viikoksi. 

_____

Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi on suomalaisen työn, teollisuuden ja väkevän alkoholihistorian erikoismuseo Nurmijärven Rajamäellä. Museon omistaa Anora Group Oyj ja sen avoinnapidosta vastaa Nurmijärven museo.

Takaisin listaukseen