Ajankohtaista

Kulttuuri, Minä Elän!, Monikkosali, Tapahtumat

Red Nose Companyn ja Avantin Aleksis Kivi -teatteriesitys mukaan Minä elän! -merkkivuoden ohjelmaan

10.6.2022

Red Nose Company ja Avanti! tuovat yhdessä näyttämölle Aleksis Kiven elämän ja teokset yhdessä paketissa. Teos on osa Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa. Kivi-kunnat Nurmijärvi ja Tuusula järjestävät esityksen lauantaina 29.10.2022 klo 15 Monikkosalissa Nurmijärvellä. Tuusulasta järjestetään lipun ostaneille ilmainen yhteiskuljetus ja bussi ajaa Palojoen kautta, josta voi myös nousta kyytiin.

Aleksis Kivi / Red Nose Company / Kansallisteatteri / Avanti / Kuva Cata Portin

 

Miksi juuri Aleksis Kivi on nostettu jalustalle maassamme? Millaisen hinnan tinkimätön taiteelle omistautuminen ja oman tiensä kulkeminen langetti kirjailijalle itselleen maksettavaksi? Aleksis Kivi liikkuu kansalliskirjailijaan liittyvien teemojen parissa kuolemasta rakkauteen, eksistentialismista rahaan ja luonnosta modernin maailman ongelmiin. Esitys kertoo myös kirjailijan vähemmän tunnetuista puolista sekä hänen elämäänsä vaikuttaneista ihmisistä, joiden ansiosta Kivi saattoi olla se taiteilija, joka tahtoi olla.

Näyttämöllä nähdään tietenkin seitsemän veljestä ja Nummisuutarien Esko. Ansaitun paikkansa saavat myös Kiven vahvat naisroolit, kuten Lea, jonka nimeä kantavan näytelmän kantaesityksestä (1869) suomalaisen teatterin katsotaan alkaneen.

Näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama tunnetaan oivaltavista klassikkotulkinnoistaan ja saumattomasta yhteispelistään. Heidän klovnitulkintansa Kari Hotakaisen, Ilmari Kiannon ja Miguel de Cervantesin teoksista ovat tavoittaneet yli 40 000 suomalaista. Esityksen ohjaa näyttelijöiden kanssa yhdessä Linda Wallgren, jonka Kivi-tulkintoja on nähty vastikään Turussa ja Lahdessa. Huumoria ja leikkimielisyyttä säteilevä esitys nostaa esiin Kiven monipuolisuuden kielenkäyttäjänä ja tyylitaiturina. Käsikirjoitus on luotu yhteistyössä Kansallisteatterin päädramaturgin Eva Buchwaldin kanssa. Lyyrisen tekstin rinnalla soi kamariorkesteri Avantin jousikvartetti, jota johtaa haitaristi Niko Kumpuvaara. Esityksen kappaleet vaihtelevat klassisesta populaarimusiikkiin, johon Marzi Nymanin sovitukset loihtivat sibeliaanisia kaikuja.

Yhteistuotannossa ovat mukana Kansallisteatteri, Red Nose Company, Jyväskylän, Lahden, Kuopion ja Turun kaupunginteatterit, Tampereen Työväen Teatteri sekä Kamariorkesteri Avanti!

Kantaesitys oli Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 17.2.2022.

Esitys nähdään osana Minä elän! -merkkivuoden ohjelmaa Nurmijärven Monikkosalissa lauantaina 29.10.2022 klo 15. Liput 10-28 euroa Lippupisteestä, R-Kioskilta tai Monikkosalin lipunmyynnistä. Tuusulasta järjestetään lipun ostaneille ilmainen bussikuljetus esitykseen. Lisätiedot ja ilmoittautuminen kyytiin www.lyyti.in/kivibussi.

Kivi-kunnat Tuusula ja Nurmijärvi viettävät merkkivuotta mielenterveyden edistämisen teemalla. Aleksis Kiven kuolemasta tulee 31.12.2022 kuluneeksi 150 vuotta.

Lisätietoa merkkivuodesta:
nurmijarvi.fi/minaelan
tuusula.fi/minaelan

Takaisin listaukseen