Ajankohtaista

Kaikki

Pysy pystyssä -kampanja alkaa tänään

16.1.2023

Pysy pystyssä -kampanja alkaa tänään, ja jatkuu 29.1. saakka. Kampanjan tavoitteena on ehkäistä liukastumisesta johtuvia tapaturmia, ja se nostaa esiin asioita, joilla jalankulkijoiden on mahdollista vähentää liukastumisia. Omat toimet ja valinnat ovat avainasemassa. Liukastumista ehkäiseviä keinoja ovat esimerkiksi liukuesteiden käyttö ja oikeanlaisten kenkien valinta. Kunta nostaa kampanjaa esille omissa somekanavissaan mykkäelokuvia mukailevien opetusvideoiden avulla.

Kengillä on väliä

Kenkien valinnalla on vaikutusta pystyssä pysymiseen. Kiinnitä kenkien valinnassa ja uusia talvikenkiä hankkiessa erityistä huomiota kantaan, pohjan kuviointiin ja materiaaliin.

Hyvissä liukkaan kelin kengissä on matala ja leveä kanta, jonka takareuna on viisto ja kuvioitu. Pohjamateriaalin pitäisi olla taipuisa, valmistettu pehmeästä ja huokoisesta materiaalista, jolloin se ei kovetu pakkasella. Voimakas ja ristiin menevä kuviointi antaa askelille pitoa. Pohjakuvioinnin urien tulisi olla avoimia kenkien sivuista ja syvyydeltään viidestä kahdeksaan millimetriä.

Liukuesteet ehkäisevät liukastumista

Liukuesteet ehkäisevät liukastumista tehokkaasti, ja esimerkiksi vetisen jäisillä jalkakäytävillä liikuttaessa, kannattaa kengän päälle pujottaa liukuesteet. Liukuesteissä tulee olla CE-merkintä. Osa liukuesteistä on jalkineessa pysyvästi kiinni olevia ja osa helposti irrotettavissa. Liukuesteitä hankittaessa kannattaa kauppaan ottaa mukaan ne jalkineet, joiden kanssa esteitä on pääasiallisesti tarkoitus käyttää.

Liukuesteiden valintakriteerit

  • pysyvät tukevasti paikallaan
  • eivät rajoita liikaa liikkumista
  • tarvittaessa voidaan riisua tai ottaa pois käytöstä vaivattomasti, sillä ne voivat olla liukkaat sisätiloissa sileillä ja kovilla alustoilla

Liukuesteitä on saatavilla monenlaisia, parhain pito on malleissa, jotka peittävät koko kengän pohjan alueen. Liukuesteiden lisäksi voit valita liukkaille keleille myös nastakengät. Liikenneturvan tutkimuksen (2020) mukaan 46 % suomalaisista kertoi käyttävänsä useimmiten liukuesteitä tai nastakenkiä kävellessään talviliukkailla.

Lisätietoa Pysy pystyssä-kampanjan verkkosivuilla!

Liukastumisen vaaroja havainnoidaan videoin

Nurmijärven kunnan työsuojelu haluaa tänä vuonna nostaa aktiivisesti kampanjaa esiin, ja näin muistuttaa kunnan henkilöstöä eri teemoja sisältävillä videoilla, runonpätkineen. Videoilla esiintyvät ”Pertti” ja ”Maire” näyttävät, miten ei toimita ja miten kuuluisi toimia.  Kunta julkaisee videot Facebookissa ja Instagramissa.

Ulkona kun on liukasta, ei kesäkenkä pelasta.                             

Pertti sanoo: höpöhöpöjuttu, ja lopputulos: onkos tuttu?

Jos oikein jäistä, minkäs teet? Pohjiin laitat liukuesteet!

Maire toimii ohjeen mukaan, ja kas – ei jäällä liukastukaan.

 

 

Takaisin listaukseen