Ajankohtaista

Ilmastotyö, Liikenne, Liikunta, Pyöräily

Pyöräilyviikon teemana liikennerauha

7.5.2024

Pyöräliikenteen ja pyörämatkailun määrät ovat olleet ilahduttavassa kasvussa viime vuosina monella paikkakunnalla. Pyörä onkin oivallinen kulkuväline monille koulu-, työ-, harrastus ja asiointimatkoille. Jos pyöräsi on ollut talvivarastossa, muistathan kaivaa sen viimeistään nyt esiin!

Rauhallisia liikenneympäristöjä ja maltillisia liikenteessä liikkujia

Pyöräilykuntien verkoston vuosittain järjestämä pyöräilyviikko käynnistyi perjantaina 3.5 ja jatkuu sunnuntaihin 12.5. asti. Liikennerauha pyöräilyviikon pääteemana viittaa sekä liikenneympäristön rauhoittamiseen että liikenteessä liikkujien rauhalliseen käyttäytymiseen.

Rauhallinen, ja turvalliseksi koettu liikenneympäristö ja liikennekulttuuri ovat tekijöitä, jotka lisäävät pyörällä liikkumisen houkuttelevuutta kaiken ikäisillä. Liikenne on yhteispeliä, jossa jokainen vaikuttaa osaltaan sekä omaan että muiden turvallisuuteen. Ota pyöräilijänä jalankulkijat huomioon: Anna turvallinen tila jalankulkijalle ohittaessasi häntä.

Pyöräilijän liikennesäännöt

Pyöräilijän on käytettävä pyörätietä, jos sellainen on pyöräilijän kulkusuunnassa. Jos pyörätietä tai pyöräkaistaa ei ole, pyörällä ajetaan ajoradan oikeanpuoleisella pientareella. Jalkakäytävällä saa ajaa pyörällä vain alle 12-vuotias lapsi, mutta hänkään ei saa aiheuttaa huomattavaa haittaa jalankululle.

Suojatiellä pyöräilijä on velvollinen väistämään sekä vasemmalta että oikealta tulevaa liikennettä, ellei liikennemerkein muuta ole osoitettu.

Tarkemmin pyöräilijän liikennesäännöistä voit lukea Liikenneturvan Jalan & pyöräillen oppaasta. https://www.liikenneturva.fi/wp-content/uploads/2022/05/jalan_ja_pyoraillen_opas_2024_FI_netti.pdf

Takaisin listaukseen