Ajankohtaista

Liikenne, Liikunta

Pyöräily onnistuu hyvin myös talvella!

16.11.2020

Tällä viikolla vietetään #Pyöräilytalvi-kampanjaa 16.-20.11.2020. Pyöräilytalvi-kampanja muistuttaa, että pyöräily onnistuu hyvin kaikkina vuodenaikoina. Talvipyöräily sopii kaikille, kunhan varusteet ovat kunnossa. Pyörällä liikkuessa saa hoidettua päivittäisen urheilun myös talvikaudella ja liikkuminen tuo tarvittavaa energiaa pimeimpänä aikana.

Asianmukaiset ajo- ja turvavarusteet helpottavat talvipyöräilyä

Talvipyöräily ei vaadi huipputeknistä pyöräilyasua, vaan alkuun pääsee hyvin perusvarusteilla, joita muutenkin käytetään talvella ulkona liikkuessa. Etelä-Suomessa on usein myös melko vähälumisia talvia, mutta liukkaus ja musta jää voivat yllättää pyöräilijänkin. Nastarenkaat lisäävät sekä turvallisuutta että ajomukavuutta. Ainakin eturenkaan olisi hyvä olla nastoitettu, jolloin pyörän ohjaus on vakaampaa. Takana nastarengas lisää pitoa jarrutukseen. Myös karkeakuvioinen tai syväurainen rengas sopii talviajoon. Normaalia paksummat renkaat vakauttavat menoa. Pyöräilykypärän käyttö talvella on erittäin tärkeää liukkaudesta johtuvan suuremman kaatumisriskin takia. Kypärähuppu pitää pään ja otsan lämpimänä kypärän alla. Lämmin ja tuulen- sekä sateenpitävä vaatetus sekä ajohanskat lisäävät ajomukavuutta.

Pimeällä pyöräilijän näkyvyys on erittäin tärkeää. Pyörässä tulee olla pimeällä ja hämärällä ajettaessa valkoinen tai keltainen etuvalo ja punainen takavalo sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Pyörän kevyt huolto ja puhtaana pitäminen kannattaa ottaa päivittäiseksi rutiiniksi, jossa usein pelkkä pyyhkiminen on riittävä toimenpide. Jarrujen toimivuus on myös syytä tarkistaa säännöllisesti.

Talvella pyöräillessä on syytä varata matkoihin enemmän aikaa ja välttää äkkinäisiä ajoliikkeitä. Onnettomuusriski pienenee huomattavasti, kun välttää kiirettä liikenteessä. Talvipyöräilyä kannattaa kokeilla rohkeasti sekä nauttia pyöräilyn ja liikunnan ilosta ympäri vuoden!

Viisi vinkkiä talvipyöräilyyn:

  1. Vaihda nastarenkaat ajoissa ja panosta laadukkaisiin nastarenkaisiin.
  2. Käytä pyöräilykypärää, sillä kaatumisriski on suurempi liukkailla keleillä.
  3. Näe ja tule nähdyksi. Muista tehokkaat ajovalot ja heijastimet. Pyöräilijän havaittavuutta voi parantaa mm. huomioliivillä.
  4. Pukeudu sään mukaan ja suosi kerrospukeutumista. Lämmintä alle ja tuulenpitävää päälle. Muista suojata hyvin myös sormet ja varpaat.
  5. Säilytä pyörää sateelta suojattuna.

Lisätietoa Pyöräilytalvi-kampanjasta

https://pyorailytalvi.fi/

Talvipyöräilyä lumessa

 

Takaisin listaukseen